Menu Zavřít

Airbus prý s Eurofightery podváděl. Rakousko chystá žalobu

16. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rakouské ministerstvo obrany se chystá podat žalobu na společnost Airbus kvůli podezření z podvodu při objednávce víceúčelových stíhacích letadel Eurofighter z roku 2003. Hodnota kontraktu byla dvě miliardy eur (54 miliard korun).

Žaloba se podle agentury APA opírá o nedávno dokončené ministerské vyšetřování, jehož výsledky mají být dnes zveřejněny. Ukázalo se údajně, že společnost Airbus a výrobce letadel Eurofighter GmBH Rakousko podvedly nepravdivým údajem o prodejní ceně. Letoun vyrábí konsorcium, jehož členy jsou společnosti Airbus, britská BAE Systems a italská Leonardo.

Vídeň původně objednala 18 letounů Eurofighter, ale v roce 2007 snížila objednávku na 15. Před čtyřmi lety pak Rakousko nařídilo přezkoumání kontraktu pro podezření z korupce.


Škodovka jde do toho. Na souboj v českém armádním tendru vyzve západní značky:

Škodovka chce do armády. Její Kodiaq vyzve landrover i toyotu

Škoda Kodiaq


Podle agentury Reuters byl obchod od počátku kontroverzní. Už v roce 2003 se objevila obvinění, že politici a úředníci inkasovali prostřednictvím zprostředkovatelů peníze za takzvané offsetové programy, tedy kontrakty, které nákup letadel doprovázely. Zatímco tyto programy byly součástí nákupní smlouvy, jejich cena se stanovila odděleně.

Rakouští a němečtí prokurátoři vyšetřují kauzu Eurofighterů několik let. V případě mnichovské prokuratury se očekává, že šetření bude ukončeno v polovině letošního roku. Společnost Airbus, která je největším evropským výrobcem letadel, údajně s vyšetřovateli spolupracuje.

WT100


Přečtěte si, co vše by čeští vojáci chtěli, ale na co jim schází peníze:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Obrněné vozidlo Pandur


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).