Menu Zavřít

Akcie prý porostou

7. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Sal. Oppenheim / Deutsche Bank

MMF24

PRAHA (tos) - Privátní banka Sal. Oppenheim očekává, že akcie firem ze zemí eurozóny ve druhém pololetí letošního roku posílí, protože vzrostou zisky firem a akviziční aktivita. Wolfgang Sawazki, šéf analýz Sal. Oppenheim, řekl, že jeho banka má pro evropské akcie velmi pozitivní výhled. Doporučuje například akcie společností Deutsche Telekom a Sanofi-Aventis. Podle banky by investoři měli volit „tradiční defenzivní sektory“, které jsou pro zvyšování zisků méně závislé na růstu hospodářství. Sal. Oppenheim doporučuje obory telekomunikací, farmacie, potravin a nápojů.
Sal. Oppenheim odhaduje, že index Dow Jones Euro Stoxx 50, který pokrývá akcie dvanácti zemí eurozóny, vzroste do konce roku o 8,9 procenta na 3900 bodů. Podle Sawazkého jsou obavy z inflace pouze dočasné. „Klesající odhady inflace způsobí růst akcií,“ sdělil.
Podle Sawazkého by růst cen akcií mohly podpořit i akvizice, způsobené stoupajícími zisky a peněžními toky firem. Z údajů agentury Bloomberg vyplývá, že letos byly v Evropě oznámeny fúze a akvizice v objemu cca 884 milionů dolarů. To je více než dvojnásobek oproti 384 milionům dolarů v prvním pololetí 2005.
Růst akcií očekává také Deutsche Bank. Podle ní americká centrální banka v srpnu ukončí svou politiku zvyšování úrokových sazeb a dále očekává, že zisky evropských firem by letos mohly stoupnout až o dvanáct procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).