Menu Zavřít

Akordy pod širým nebem

22. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Svátek hudby v Českém Krumlově

Co mají společného Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Václav Pichl, Spirituál Kvintet, Štěpán Rak či Vladimír Válek? Všichni letos slaví výročí a se všemi se mají letos příležitost setkat návštěvníci 14. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov - s některými naživo, s ostatními alespoň zprostředkovaně. „V roce 1991 nás požádal Jaroslav Krček, abychom pomohli financovat a produkčně zajistit festival komorní hudby v Českém Krumlově,“ popisuje vznik festivalu ředitel pořádající agentury Auviex Jaromír Boháč. „Město jsme si oblíbili a rozhodli se, že založíme novou tradici, která se nebude orientovat jen na komorní hudbu, ale že budeme pořádat festival bez omezení formy a žánrů.“

Jak byste srovnal dobu začátků se současnou situací? Na začátku devadesátých let oblast kultury přestala být financována ze státních prostředků. Mecenášství, sponzoring - všichni tato slova sice znali, ale neuměli s nimi zacházet. Dnes si ti osvícení uvědomují, že velké kulturní akce jsou nejen dobrou možností pro reklamní a PR využití, ale že mohou být v daném místě zásadní i pro rozvoj ekonomiky a infrastruktury.

Změnily se podmínky organizace festivalu po vstupu České republiky do EU? Pro nás zatím žádná změna nenastala. Doufal jsem, že se výrazně zjednoduší a zlevní bankovní převody pro naše zahraniční návštěvníky, ale bohužel se tak zatím nestalo.

Festival krumlovských rozměrů se neobejde bez finančních partnerů. Jak se v současnosti hledají? V posledních letech máme štěstí, že ti naši jsou festivalu věrní. Vzhledem k tomu, že každá větší společnost se již profiluje u určité oblasti, je hledání nových partnerů velmi složité.

Čím byste nalákal návštěvníky v červenci a srpnu právě do Českého Krumlova? Český Krumlov je významnou turistickou destinací a letní festival má vždy osobité kouzlo. Tím, že jsme rozšířili dramaturgii i o koncerty z dalších žánrů, si v našem programu najde koncert skoro každý.

Vracejí se k vám vystupující umělci? Česká interpretační špička není tak široká, aby bylo možné neopakovat vystoupení některých umělců či orchestrů. Samozřejmě jsme za dobu trvání festivalu navázali s řadou umělců takové vztahy, které umožňují dlouhodobou spolupráci.

Kdo patří ke stálým návštěvníkům? V současné době činí návštěvníci z České republiky kolem 67 procent, ostatní přijíždějí z Rakouska, Německa, Itálie, Nizozemska, Anglie, ale i z Japonska nebo USA.

Na které okamžiky z předchozích let rád vzpomínáte? Například na první provedení Vodní hudby pro Český Krumlov od F. X. Thuriho, který dílo zkomponoval na naši objednávku k 5. ročníku festivalu. Britský velvyslanec mi po koncertě gratuloval a řekl, že je úžasné, že po Londýně má svoji Vodní hudbu i Český Krumlov. Nebo na fantastický koncert na hlavním krumlovském náměstí pro dva tisíce lidí nebo provedení Carminy Burany od Carla Orfa. V loňském roce to bylo vystoupení australského trumpetisty Jamese Morrisona.

A na co byste raději zapomněl? Jsou to hlavně vzpomínky na počasí. Při zahajovacím koncertu v roce 2001 přišel tak obrovský přívalový déšť s bouřkou, že jsme museli zahajovací koncert zrušit, protože i náhradní prostory byly vyplaveny. A pak samozřejmě na povodňový rok 2002. Takže si nejvíc přeji, aby k nám bylo počasí stejně milostivé jako vloni.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 15. července až 27. srpna
Kompletní program naleznete na www.auviex.cz

ebf - tip - debata

Nenechte si ujít Festival nabídne diváků celkem 26 koncertů v deseti různých prostředích. Jeho ředitel Jaromír Boháč doporučuje čtenářům magazínu E8 především tyto:

Ivan Moravec, klavírní recitál (21. července, Maškarní sál)
Spirituál kvintet (23. července, Pivovarská zahrada)
Daleen Kruger (JAR), varhanní recitál (24. července, Klášterní kostel Vyšší Brod)
Maynard Ferguson (Kanada - trubka) a Big Bop Nouveau Band (30. července, Pivovarská zahrada)
Elán (6. srpna, Pivovarská zahrada)
Barokní noc s Georgem Friedrichem Händelem (12. srpna, Zámecká zahrada - Letní jízdárna)
Španělský večer s flamenkem, vínem a ochutnávkou specialit (13. srpna, Pivovarská zahrada)
Paolo Pegoraro (Itálie), kytarový recitál (19. srpna, Maškarní sál)
Vivaldi Orchestra Praga (29. srpna, Zahrada pojišťovny Kooperativa)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).