Menu Zavřít

Akordy pod širým nebem

22. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Svátek hudby v Českém Krumlově

Co mají společného Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Václav Pichl, Spirituál Kvintet, Štěpán Rak či Vladimír Válek? Všichni letos slaví výročí a se všemi se mají letos příležitost setkat návštěvníci 14. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov - s některými naživo, s ostatními alespoň zprostředkovaně. „V roce 1991 nás požádal Jaroslav Krček, abychom pomohli financovat a produkčně zajistit festival komorní hudby v Českém Krumlově,“ popisuje vznik festivalu ředitel pořádající agentury Auviex Jaromír Boháč. „Město jsme si oblíbili a rozhodli se, že založíme novou tradici, která se nebude orientovat jen na komorní hudbu, ale že budeme pořádat festival bez omezení formy a žánrů.“

Jak byste srovnal dobu začátků se současnou situací? Na začátku devadesátých let oblast kultury přestala být financována ze státních prostředků. Mecenášství, sponzoring - všichni tato slova sice znali, ale neuměli s nimi zacházet. Dnes si ti osvícení uvědomují, že velké kulturní akce jsou nejen dobrou možností pro reklamní a PR využití, ale že mohou být v daném místě zásadní i pro rozvoj ekonomiky a infrastruktury.

Změnily se podmínky organizace festivalu po vstupu České republiky do EU? Pro nás zatím žádná změna nenastala. Doufal jsem, že se výrazně zjednoduší a zlevní bankovní převody pro naše zahraniční návštěvníky, ale bohužel se tak zatím nestalo.

Festival krumlovských rozměrů se neobejde bez finančních partnerů. Jak se v současnosti hledají? V posledních letech máme štěstí, že ti naši jsou festivalu věrní. Vzhledem k tomu, že každá větší společnost se již profiluje u určité oblasti, je hledání nových partnerů velmi složité.

Čím byste nalákal návštěvníky v červenci a srpnu právě do Českého Krumlova? Český Krumlov je významnou turistickou destinací a letní festival má vždy osobité kouzlo. Tím, že jsme rozšířili dramaturgii i o koncerty z dalších žánrů, si v našem programu najde koncert skoro každý.

Vracejí se k vám vystupující umělci? Česká interpretační špička není tak široká, aby bylo možné neopakovat vystoupení některých umělců či orchestrů. Samozřejmě jsme za dobu trvání festivalu navázali s řadou umělců takové vztahy, které umožňují dlouhodobou spolupráci.

Kdo patří ke stálým návštěvníkům? V současné době činí návštěvníci z České republiky kolem 67 procent, ostatní přijíždějí z Rakouska, Německa, Itálie, Nizozemska, Anglie, ale i z Japonska nebo USA.

Na které okamžiky z předchozích let rád vzpomínáte? Například na první provedení Vodní hudby pro Český Krumlov od F. X. Thuriho, který dílo zkomponoval na naši objednávku k 5. ročníku festivalu. Britský velvyslanec mi po koncertě gratuloval a řekl, že je úžasné, že po Londýně má svoji Vodní hudbu i Český Krumlov. Nebo na fantastický koncert na hlavním krumlovském náměstí pro dva tisíce lidí nebo provedení Carminy Burany od Carla Orfa. V loňském roce to bylo vystoupení australského trumpetisty Jamese Morrisona.

A na co byste raději zapomněl? Jsou to hlavně vzpomínky na počasí. Při zahajovacím koncertu v roce 2001 přišel tak obrovský přívalový déšť s bouřkou, že jsme museli zahajovací koncert zrušit, protože i náhradní prostory byly vyplaveny. A pak samozřejmě na povodňový rok 2002. Takže si nejvíc přeji, aby k nám bylo počasí stejně milostivé jako vloni.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 15. července až 27. srpna
Kompletní program naleznete na www.auviex.cz

WT100

Nenechte si ujít Festival nabídne diváků celkem 26 koncertů v deseti různých prostředích. Jeho ředitel Jaromír Boháč doporučuje čtenářům magazínu E8 především tyto:

Ivan Moravec, klavírní recitál (21. července, Maškarní sál)
Spirituál kvintet (23. července, Pivovarská zahrada)
Daleen Kruger (JAR), varhanní recitál (24. července, Klášterní kostel Vyšší Brod)
Maynard Ferguson (Kanada - trubka) a Big Bop Nouveau Band (30. července, Pivovarská zahrada)
Elán (6. srpna, Pivovarská zahrada)
Barokní noc s Georgem Friedrichem Händelem (12. srpna, Zámecká zahrada - Letní jízdárna)
Španělský večer s flamenkem, vínem a ochutnávkou specialit (13. srpna, Pivovarská zahrada)
Paolo Pegoraro (Itálie), kytarový recitál (19. srpna, Maškarní sál)
Vivaldi Orchestra Praga (29. srpna, Zahrada pojišťovny Kooperativa)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).