Menu Zavřít

ALESPOŇ POHLAVEK, PROSÍM

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o m e n t á ř

Ostudu za ostudou produkují členové Zemanova týmu. Po zpackaném odvolání neschopného šéfa tajné služby se vyznamenal ministr financí Ivo Svoboda. Jeho ministerstvo nedokázalo zúřadovat tak triviální věc, jako je emise státních obligací na úhradu schodku státního rozpočtu. Vydat pětileté dluhopisy místo patnáctiletých, to opravdu chce hodně velkou dávku šlendriánu a diletantství. Ostuda je to fenomenální a patrně předstihne i skandál s práskáním agentů spřátelených zpravodajských služeb.

Mezinárodní finanční kruhy, u nichž Svoboda celkem úspěšně sbíral body od loňský voleb, nyní nevěřícně kroutí hlavou. Ministerští úředníci ještě večer před tím, než měli investoři přinést peníze, tupě mlčeli. Žádné vysvětlení, po omluvě ani stopy. A to prý je pro tuto vládu přilákání zahraničních investorů prioritou číslo jedna.

Nakonec v souvislosti s dalšími událostmi minulých týdnů se ani není moc čemu divit. Svoboda dokazuje, že není schopen nejen zajistit fungování státní pokladny, ale ani fungování kasy rodné strany. Rozbíhající se aféra s černou půjčkou, o níž nemá údajně nikdo ani páru, dokládá Svobodovu finančnickou odpovědnost nadmíru ilustrativně.

CIF24

Otázka je na stole. Co s ministrem financí provede premiér? V dobách aristokratických vlád by měl po starostech, protože po takové ostudě by si šlechtický ministr prohnal hlavu kulí. Kdyby Česká republika patřila do civilizované Evropy, tak by už místo na ministerstvu seděl naproti v restauraci U Tomáše a světil smutek černým ležákem. U nás ale hrozí, že mu bude Miloš Zeman nanejvýš hledat schopné manažery.

Koneckonců, už aby si k tomu zařídil agenturu. Po ministerstvu zdravotnictví a ministerstvu financí bude patrně na řadě ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho šéf má také podivné způsoby, když materiál ještě před projednáním alespoň v hospodářské radě, natož pak ve vládě, zveřejní prostřednictvím ČTK. Kuriózní je tento postup v situaci, kdy si vrabci na všech pražských střechách cvrlikají, že tento spisek zůstane lidovou tvořivostí úředníků Grégrova resortu a konečný, skutečně potřebný revitalizační program bude vypadat zcela jinak. Ale nešť. Třeba Grégr nosí s oblibou rolničky. Ale možná se premiér přece jen rozhoupe a Svoboda dostane veřejně pohlavek. Hodný chlapec opravdu nemůže dělat ostudu své vlasti po terminálech Reuters a Bloomberg dokola kolem světa.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).