Menu Zavřít

Amazon v chalátu

17. 2. 2014
Autor: Redakce

Smutná zpráva na začátek. Chaláty, tedy domácí kabátce či župany s osobním věnováním od uzbeckého autokrata Islama Karimova, nebudou. Čeští politici se s výjimkou prezidenta Miloše Zemana ukázali jako „pravdoláskaři“, z chystané návštěvy středoasijské ekipy se vymluvili, a tak Karimov po dohodě s Hradem audienci všemu českému lidu zrušil.

Zato americká firma Amazon, která se ocitla v podobné nelibosti, se chová tak, jako by chalát ani nesvlékla. Spíš než na jednání amerických byznysmenů to vypadá, že Amazon absolvoval kurz etického podnikání u Karimova.

CTP Invest, emisar Amazonu, který svému chlebodárci chystá pozemek v Brně, jedná přímo s primátorem Romanem Onderkou. Snad aby obešel rozhodnutí brněnských zastupitelů z minulého pátku, kteří s umístěním velkoskladu a proudem desítek kamionů denně nesouhlasí. A ještě k tomu šéf CTP nepokrytě vyděračsky připomíná, že v Česku je nezaměstnanost na maximu.

Podle Miloše Zemana se Brno chová „pitomě“, když Amazonu nevyšlo vstříc. Škoda, že si prezident dávající najevo své sociální cítění nepřečetl nic o firmě, které tak maže med kolem úst. Navenek se Amazon tváří jako skvělý zaměstnavatel, pro něhož je radost pracovat.

Návrat do éry montoven

V mnoha zemích se ale dostal do potíží se zákoníkem práce a do Česka už vzkázal, že si nepřeje žádné odbory, které prý brzdí „inovace“. Čímž má na mysli asi vymýšlení harmonogramu, jak v co nejmenším počtu lidí za hodinu odbavit co nejvíce balíků.

Rychlé tužky si rozhodně nemyslí, že česká ekonomika by měla být postavena pouze na „vzdělanostním“ principu. Zvlášť ne za situace, když pod pojem „inteligentní“ byznys máme na mysli svět IT, v němž zájem o nejrůznější dobře vydělávající vychytávky může rychle opadnout.

Ovšem protežování velkoskladů zboží je návrat do éry montoven. A stejně hrdě jako se Zeman hlásí ke Karimovi, by se měl přihlásit k tomu, že třeba Brno může nabídnout víc než jen posunovače balíků na pásu. To by ale musel nejprve svléknout svůj nadstranický chalát.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Operace doktora Cvacha

Mlčeti zlato

WT100

Konzervativci na běžkách


  • Našli jste v článku chybu?