Menu Zavřít

Američané plánují balistickou raketu za 85 miliard dolarů

7. 9. 2016
Autor: ČTK

Obrana Spojených států amerických hodlá nahradit zastaralou mezikontinentální balistickou raketu Minuteman III novým modelem. Na projekt podle nejnovějších odhadů vynaloží minimálně 85 miliard dolarů (2,05 bilionu korun). Původně se přitom počítalo s částkou o 36 procent nižší.

Odhad vynaložené částky vypracovalo vyhodnocovací oddělení Pentagonu. Počítá s tím, že výzkum a vývoj si vyžádá 22,6 miliardy dolarů, nákup 61,5 miliardy a potřebné technické práce 718 milionů. Výsledná suma je přitom ještě na spodní hranici předpokládaných nákladů.

Mezi zájemce o sestavení nové mezikontinentální balistické rakety patří společnosti Lockheed Martin, Boeing a Northrop Grumman. K vybrání zhotovitele lukrativní zakázky ale dojde až v době, kdy si americké letectvo přesně určí plán na modernizaci zbraní. „V současné situaci panuje značná nejistota ohledně ceny programu, protože od toho posledního už uplynula dlouhá doba,“ přiznává Frank Kendall, který má v Pentagonu na starosti nákup zbraní.

Nízký odhad = ohrožení projektu?

Kendall soudí, že výsledná cenovka ve výši 85 miliard dolarů se musí přezkoumat nejpozději v březnu roku 2018, kdy budou plány projektilů na pokročilejší úrovni a dojde ke snížení rizik, spojených s technologickou stránkou projektu.

Podle Kingstona Reifa, analytika neziskové organizace Arms Control Association, je operování s rozpočtem na dolní hranici odhadu značným rizikem. Při náhlém navýšení potřebných výdajů to v příštích pěti až deseti letech může financování projektu ohrozit. Lepší by podle něj bylo od začátku počítat s vyššími náklady.

Projekt mezikontinentální balistické rakety startuje novou fázi technologického vývoje, která už v příštích letech přinese zvýšené náklady. Zatímco letos bude vynaloženo 75 milionů dolarů, v roce 2021 už 1,6 miliardy a o rok později 2,6 miliardy. Cílem programu je nákup takového množství raket, aby v arzenálu bylo až do roku 2075 stále 400 projektilů.


Dále čtěte:

ebf - tip - debata

Americké dilema: politici se přou o válečné drony

Jaderné závody nekončí. USA investují 450 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).