Menu Zavřít

Američané se zbavili tří českých solárních elektráren. Koupili je Číňané

19. 12. 2016
Autor: Pixabay.com

Investiční fond China-CEE koupil od americké společnosti ContourGlobal tři solární elektrárny v Česku o celkovém výkonu kolem šesti megawattů. ContourGlobal vlastnil v Česku fotovoltaické elektrárny PV Rosice na Brněnsku (2,7 MW), PV Čekanice na Táborsku (1,6 MW) a elektrárnu Hefra solarpark u Dolní Poustevny na Děčínsku (1,7 MW).

Ve všech případech se jednalo o elektrárny, které původně postavila a provozovala rakouská Raiffeisen Energy. Americký ContourGlobal elektrárny převzal v říjnu 2014.

Fond China-CEE založila čínská exportní banka China Exim Bank ve spolupráci s dalšími institucionálními investory, kteří se zaměřují na investice ve státech střední Evropy. Fond spravuje 435 milionů dolarů (asi 11,2 miliardy korun). Dosud byl aktivní především v investicích do výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Akvizice solárních elektráren od ContourGlobal je druhou investicí fondu v Česku. První se uskutečnila v lednu 2016, kdy fond koupil druhého největšího výrobce solární elektřiny v Česku, společnost Energy 21. V letech 2014 a 2015 také koupil několik větrných elektráren v Polsku.


Přečtěte si, který český politik chce pomoci Číňanům s jejich investicemi v Česku:

Čínská spojka Paroubek: Pracuji na vzniku česko-čínského centra


Americká společnost ContourGlobal vyrábí elektrickou energii v 61 místech ve 20 zemích napříč třemi kontinenty. Transakcí odchází z českého trhu.

Instalovaný výkon solárních elektráren v Česku od roku 2012 prakticky stagnuje. Ke konci letošního prvního pololetí bylo v instalováno 2045,5 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. To je o zhruba dvě procenta méně než na konci roku 2012. Podle analytiků je důvodem stagnace zastavení státní podpory novým zdrojům od začátku roku 2014.

ebf - tip - debata

Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.


Česko vyváží do Číny rekordní objem vína. Přečtěte si o tom:

Češi vyvezli rekordní objem vína do Číny. Prodávají ho tam politici Morava, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).