Menu Zavřít

Americká ekonomika pokračuje v růstu. Tlak na zvyšování mezd sílí

20. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ekonomika Spojených států na přelomu zimy a jara pokračovala v růstu. Řada firem ale byla nucena zvyšovat mzdy, aby si zajistila potřebné pracovníky. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Ekonomiku podporují spotřebitelské výdaje, cestovní ruch, stavebnictví a zpracovatelský sektor. Firmy ale navzdory tlaku na zvyšování mezd předpokládají, že inflace bude v příštích měsících mírná.

Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne začátkem května, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice. Centrální banka loni v prosinci a pak letos v březnu zvýšila úrokové sazby, na květnovém zasedání se takový krok ale nepředpokládá.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v březnu sestoupila na téměř desetileté minimum 4,5 procenta. Některé podniky tak podle zprávy Fedu mají potíže najít, získat a udržet si schopné pracovníky. Platí to zejména o technických profesích, které vyžadují vysoce kvalifikované lidi.

Růst HDP Spojených států mezi lety 2014 a 2017:


source: tradingeconomics.com

CIF24


Ze světové ekonomiky čtěte více:

Globální ekonomika roste. MMF varuje před obchodní válkou

Prognóza MF: ekonomika poroste o 2,6 procenta, koruna posílí pod 25 Kč za euro

Rozvíjející se asijské ekonomiky letos porostou nejméně za 16 let, tvrdí banka

Trh v Číně po zavírací hodině (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).