Menu Zavřít

AMERICKÉ VOLBY AKCIE NEUTOPÍ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Triumf žádného ze dvou kandidátů na post prvního muže Spojených států v příštím týdnu nezasadí akciovým burzám tvrdou ránu. Analytici se shodují na tom, že rozdílné přístupy k ekonomické politice mezi Georgem W. Bushem a Alem Gorem nebudou tak důležité jako ekonomický cyklus USA. Ani jeden z kandidátů na křeslo v Bílém domě totiž podle předvolebních slibů nebude prosazovat nic, co by burzám mohlo výrazně uškodit.

Akcie hlavně technologických společností zatím hledají svůj směr. Analytici ale stále pevně věří v návrat na růstovou trajektorii. Takřka na dostřel k magické hranici jedenácti tisíc bodů se minulý týden přiblížil index new–yorské burzy Dow Jones Industrial. „Za posledních čtrnáct dní tak zaznamenal nárůst o více než třináct procent, což je na index úctyhodný výkon, chválí Radek Schmied z brokerského domu Atlantik finanční trhy. Vývoj Nasdaqu Composite byl již tradičně značně rozkolísaný. Vysoká volatilita může naznačovat určité nadechování celého trhu ke změně trendu, tedy nastolení mírnějšího růstu. V mohutný růst nikdo nevěří. Silný den měl Nasdaq v úterý, kdy vylétl přes pět procent vzhůru. Návrat obliby u investorů slavil šéf Intelu Craig Barret. Papíry výrobce počítačových čipů rostly poté, co firma oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí dostojí slibům ohledně zisků.

WT100

Odborníci soudí, že v příštím týdnu příliš nezáleží na tom, kdo si u ame–rických voličů získá větší přízeň. „Mnohem důležitějším faktem, než zda v Bílém domě zasedne republikán či demokrat, je současný stav americké ekonomiky – zejména její aktuální pozice v ekonomickém a finančním cyklu, podotýká Miloš Filip z ABN Amro Portfolio Management. Finanční deníky přesto spekulují, zda akciím více pomůže Bushovo proklamované snížení daní, nebo politika Gorea, která nebude příliš drastickou změnou oproti současnosti. Pokud počet hlasů občanů Spojených států nějak ovlivní kapitálové trhy, tak jedině některé konkrétní obory. Příkladem může být větší náklonnost Bushe k energetickému průmyslu.

Žádný z pěti dnů minu–lého týdne nebyl pro české akcie ve znamení zisků. Pražský index PX 50 totiž od pondělí do pátku prakticky stabilně oslaboval. Jeho pokles nepominul ani navzdory již zmiňovanému úternímu probuzení Nasdaqu, které by mohlo mít vliv například na české telekomunikační firmy. „Burza je na tom přes pozitivní fundamentální signály nepříznivě vlivem nezájmu investorů a nízkých obchodů, konstatoval Vladimír Modrý z ČSOB. „V Praze jednoznačně existuje prostor k růstu, dodává.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).