Menu Zavřít

Americký průmysl roste pět měsíců v řadě. Tempo se zrychlilo na 0,4 procenta

14. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Tempo růstu průmyslové výroby ve Spojených státech v červnu ve srovnání s předchozím měsícem zrychlilo na 0,4 procenta z květnových 0,1 procenta. Přispělo k tomu hlavně oživení ve zpracovatelském průmyslu a pokračující vysoký růst v těžařském sektoru. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila americká centrální banka.

Americký průmysl rostl již pátý měsíc za sebou. Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby jen o 0,3 procenta.

Produkce ve zpracovatelském průmyslu se zvýšila o 0,2 procenta po poklesu o 0,4 procenta v květnu. Oživila hlavně výroba aut a nábytku. Produkce energetického sektoru stagnovala. Produkce v těžařském sektoru se zvýšila o 1,6 procenta. Tempo růstu sice mírně zpomalilo z květnových 1,9 procenta, stále však zůstává vysoké. Těžařskému sektoru pomáhá hlavně zvýšení těžby ropy a uhlí.

Průmyslová výroba v USA Us Industrial Production

WT100

Americký průmysl v poslední době vysílá smíšené signály. Index aktivity ve zpracovatelském sektoru podle průzkumu ISM minulý měsíc vzrostl na nejvyšší úroveň od srpna 2014. Ministerstvo obchodu však uvedlo, že zakázky amerických továren v květnu již druhý měsíc za sebou klesly, napsaly agentury AP a Reuters.

Dále čtěte:

Američané zvyšují LNG kapacity. Do pěti let budou světovou dvojkou

Ekonomika USA pokračuje v růstu, zvyšování mezd zrychluje jen mírně

Prostor pro zvyšování úroků v USA je omezený, tvrdí šéfka Fedu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).