Menu Zavřít

Amerika má problém. Co když Clintonová odstoupí?

13. 9. 2016
Autor: ČTK

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová se po nedělní zdravotní indispozici v New Yorku zotavuje a slibuje brzký návrat do volební kampaně. Pokud by jí v tom ale chatrné zdraví zabránilo, neexistuje jasná představa o tom, jak kandidáta vyřazeného z boje o Bílý dům nahradit. Shoduje se v tom americký tisk.

V americké historii dosud žádný politik nominovaný svou stranou do role prezidentského kandidáta kampaň předčasně neopustil. Kdyby se tak stalo, muselo by stranické vedení detailně prostudovat vlastní volební pravidla, ale i zákony jednotlivých amerických států, které se v mnohém liší.

První krok je přitom snadný. Vedení Demokratické strany by vybralo náhradu podle vlastního uvážení, republikáni by museli uspořádat novou nominační konferenci. Demokraté by zřejmě jako náhradu za Clintonovou zvolili viceprezidenta Joe Bidena nebo Bernieho Sanderse, vermontského senátora, který byl soupeřem Clintonové v primárkách. Ve spekulacích se objevuje i jméno viceprezidentského kandidáta demokratů Tima Kainea nebo ministra zahraničí Johna Kerryho.

Pokud by některá z politických stran kandidáta skutečně vyměnila, musí upravit kandidátky ve všech padesáti amerických státech. A na tento proces už je teď podle mnohých právníků málo času - do voleb zbývají necelé dva měsíce.

Spekulace o zdraví demokratické kandidátky mají různou podobu:

Hillary je prý šílená. Sveze se Trump na vlně konspirací?

Kandidátka demokratické strany na prezidentku USA Hillary Clintonová

Změnu na kandidátce by totiž musel schválit každý jednotlivý stát. V řadě z nich už termín pro definitivní oznámení jména prezidentského kandidáta vypršel. V Coloradu například musí být volební komisi předloženo jméno prezidentského kandidáta nejpozději dva měsíce před volbami. V Iowě dokonce 81 dnů a v Ohiu 90 dnů před volbami. Teoreticky lze změnu provést i po tomto termínu, pokud ještě nejsou vytištěny hlasovací lístky.

Pokud by Clintonová nebo Trump byli nahrazeni v situaci, kdy už byly odeslány korespondenční hlasy nebo bylo zahájeno předčasné hlasování, situace by byla ještě komplikovanější. Je to případ Severní Karolíny, kde se volební urny fakticky otevřely minulý pátek. Další státy budou rychle následovat. Není jasné, zda by už odevzdané hlasy byly s výměnou kandidáta platné. Před řádným termínem voleb při minulých prezidentských volbách hlasovala víc než třetina Američanů.

Další komplikací může být fakt, že američtí voliči technicky nevolí prezidenta přímo, ale jednotlivé státy vybírají volitele; celkem jich je 538. V některých státech jsou tito lidé povinni odevzdat hlas přímo kandidátovi, v jiných dané politické straně. V prvním případě by musel každý stát určit, zda volitelé mohou hlasovat pro nového kandidáta či nikoli. V některých státech ovšem zákony takovou situaci vůbec neřeší.

Faktem zůstává, že Clintonová by mohla být nahrazena jiným kandidátem výhradně v případě, že sama z kampaně odstoupí. To zatím očividně udělat nehodlá.

Dále čtěte:

Clintonová ruší předvolební program, má zápal plic

ebf - tip - debata

Víc vojáků, lodí a raket. Trump chce po svém zvolení posílit armádu

Clintonové se nelíbí ruské vměšování do amerických voleb


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).