Menu Zavřít

Analytici: Zisk Komerční banky se loni přiblížil 14 miliardám

8. 2. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Komerční bance stoupl podle odhadů analytiků v roce 2016 čistý zisk o více než čtyři procenta a přesáhl tak 13,6 miliardy korun. V roce 2015 banka vydělala 13,13 miliardy Kč. Důvodem růstu jsou účetní vlivy. Výsledky zveřejní banka, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, ve čtvrtek 8. února.

„Celkově by měl výsledek hospodaření KB za loňský rok dosáhnout 13,6 miliardy Kč. Důvodem pro meziroční zlepšení je nízká základna z předcházejícího roku, kdy společnost zaúčtovala odpis 418 milionů Kč realitních aktiv,“ řekl analytik banky Creditas Roman Koděra. Po vyloučení této jednorázové záležitosti by podle něj čistý zisk meziročně klesl o více než tři procenta. Objemy úvěrů reagovaly na vysokou poptávku u hypoték i spotřebitelských úvěrů, dodal.


Přemýšlíte o nové kreditce? Porovnejte nabídku na webu Finance.cz


Analytik Erste Group Thomas Unger odhadl čistý zisk na 13,7 miliardy Kč, analytik Fio Banky Michal Křikava dokonce na 13,76 miliardy Kč. Křikava předpokládá, že management KB představí v rámci prezentace celoročních výsledků finální návrh dividendy za rok 2016. „Návrh dividendy za rok 2016 očekáváme na základě naší projekce hospodaření společnosti 40 Kč na akcii,“ uvedl. Stejně to vidí i Unger.

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Na pražské burze dnes akcie KB oslabily o 1,6 procenta na 910,60 Kč.

MMF24


Z bankovnictví dále čtěte:

Citigroup zvýšila zisk o sedm procent na 90 miliard

Deutsche Bank snížila ztrátu na 1,4 miliardy eur, zůstala ale za očekáváním

Banka Goldman Sachs prudce zvýšila čtvrtletní zisk

UBS měla loni nižší zisky. Letošní rok vyhlíží s optimismem

Logo švýcarského bankovního domu UBS


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).