Menu Zavřít

Andrejova kaše pro všechny

30. 10. 2017
Autor: Euro.cz

Babiš na plamenu temných pudů české společnosti a řečech o Palermu a matrixu navařil Česku tuhle politickou kaši. Mělo by být pouze na něm, aby si ji všechnu vylízal

Že český volební systém generuje nestabilní vlády a po každých volbách bývá skládání koalic nelehkým rébusem řešeným pomocí krvavých kompromisů, je realitou. Stejně tak, že od marného pokusu Klause a Zemana z přelomu století implantovat do volebního zákona nějaké dílčí většinové prvky, selhal, protože neprošel přes Ústavní soud. A tak se celkem nemůžeme divit aktuální polízanici, jakou našim politikům navařili voliči ve volbách před týdnem.

Proměnit Babišovo vítězství o parník ve funkční vládu ANO a nesklouznout do politického suterénu se jeví jako pořádná šichta bez záruky úspěchu. V aktuální politické situaci se jako průchodné zdá jediné uspořádání, kterým je koalice Babiše a Okamury opřená o nějakou opoziční smlouvu s komunisty. Miloš Zeman by mu tuto cestu dokázal levou zadní vydláždit během pár minut.

Kdo vleze do kanálu…

Jenže i sám Babiš jako premiér s cejchem dotačního podvodníka, který ještě šidí na daních a původ jeho majetku skrývá šero divokých privatizací počátku 90. let, bude mít problém s přijatelností pro své partnery v EU. Prostě není a nebude zrovna salonfähig se s ním kamarádit i bez toho, že by byl v partě s obskurním Okamurovým seskupením a opřený o starokomunisty.

Muž zvyklý na prostředí michelinských restaurací se určitě nehodlá nechat vláčet politickými kanály za tohle nepochybně nevonící spojenectví.

Přitom je úplně naivní představa, že demokratické strany státotvorně převezmou odpovědnost za Babišovo špinavé prádlo na Čapím hnízdě, aby zabránili extremistům v přístupu k moci, jak se dožadují někteří komentátoři z Babišova svěřenského fondu. Byl to totiž jejich šéf nejvyšší, kdo na plamenu temných pudů české společnosti a řečech o Palermu a matrixu navařil Česku tuhle politickou kaši, a tak by mělo být na něm, aby si ji do poslední lžičky hezky vylízal.

A nejde pouze o to, že spojení jakékoli tradiční demokratické strany s Babišem je nejen politickou hloupostí, ale i jednoznačně sebevražednou misí. Kromě toho jde i o to, že druhá možná varianta, kdy by se sestavovala třeba vláda bez obviněného miliardáře na půdorysu dosavadního kabinetu, tedy s lidovci a ČSSD, naráží na skutečnost, že tyto partaje jsou momentálně velmi oslabeny a čeká je výměna vedení.

U lidovců je to dost pravděpodobné, zatímco u „socanů“ naprosto jisté. Jako aktuální partneři jsou proto prakticky nepoužitelní, protože taková vláda by mohla mít životnost tak do sněženek.

… a kdo hraje o čas

Babiš prostě potřebuje čas, ale zároveň také potřebuje rychle získat moc nad vnitrem a spravedlností, aby mohl „zakleknout“ na policajty a státní zástupce, co ho chtějí zavřít. Jednou z možných variant tak může být i ta, že po úterním pověření sestavením vlády složí kabinet bez podpory a půjde s ním do sněmovny. Tam neuspěje, ale bude dál vládnout v demisi, kde není žádné časové omezení, kromě toho, že Miloš Zeman bude chtít využít svého druhého pokusu jmenovat premiéra i v případě, že by neuspěl v prezidentské volbě. Tím Babiš získá čas a prostor, aby vyřešil kromě svých kriminálních problémů i třeba štípnutí nějakého poslaneckého klubu, kde v úvahu připadají jak okamurovci, tak lidovci se „socany“, přičemž vyloučit nelze ani odstředivé tendence u ODS. Také může zlomit Piráty, jejichž štěpení začne nejspíš až poté, co získají nějakou politickou zkušenost.

WT100

Následně se průchozích variant asi vynoří řada. Takže hra teprve začíná, bude určitě napínavá, ale hezké pokoukání to fakt nebude.

O autorovi| Pavel Páral, paralp@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).