Menu Zavřít

Ani rekordní příjmy nestačily. Rozpočtový deficit USA vzrostl

21. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů (14,5 bilionu korun) z 586 miliard dolarů v předchozím roce. Rozpočtové výdaje i příjmy ve fiskálním roce, který skončil 30. září, dosáhly přitom rekordu. Státní dluh Spojených států tak přesahuje 20 bilionů dolarů, informovala agentura Reuters.

Poměr rozpočtového schodku k hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 3,5 procenta, zatímco o rok dřív činil 3,2 procenta. Rozpočtové příjmy vzrostly o jedno procento na 3,315 bilionu dolarů, výdaje se zvýšily o tři procenta na 3,981 bilionu dolarů.

Během uplynulého fiskálního roku v úřadu amerického prezidenta vystřídal demokrata Baracka Obamu republikán Donald Trump. Ten prosazuje rozsáhlé snížení daní, které by podle ekonomických analytiků mohlo vést k výraznému poklesu rozpočtových příjmů. Trumpova administrativa tvrdí, že negativní dopady nižších daňových sazeb na rozpočtové příjmy vykompenzuje silnější hospodářský růst.


Trump versus Amerika. Čtěte více

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Americký Senát v noci na včerejšek schválil rozpočtový plán, který by mohl otevřít cestu pro snížení daní. Trump také slíbil, že snížení daní bude „největší v historii“ Spojených států.

EBF24

„Prostřednictvím kombinace daňové reformy a zmírnění regulace se tato země může vrátit k vysokým úrovním růstu HDP, což pomůže smazat náš rozpočtový deficit,“ uvedl ministr financí Steven Mnuchin. Plán schválený Senátem nicméně předpokládá, že v příštích deseti letech bude možné snížení daní kompenzovat nárůstem státního dluhu až o 1,5 bilionu dolarů, upozorňuje agentura AP.

Přečtěte si více o Donaldu Trumpovi:

Trump se chlubí pracovitostí. Už jsem toho stihl víc než předchůdci, tvrdí

Ideální země pro Trumpy? Prý Česko

Trump vyhlíží rok 2020. Na znovuzvolení už vybral 800 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).