Burgery, které chtějí být nóbl Restaurace George Prime Steak v hotelu The Emblem na pražském Starém Městě je vyhlášená svými steaky, které tu připravují výhradně z USDA Prime Beef, tedy amerického hovězího masa té nejvyšší kvality.
Součástí menu jsou i burgery, které často způsobují rozpačité reakce i s ohledem na jejich vcelku vysokou cenu. Když George Prime tým ohlásil otevření výhradně burgerového podniku v pražské Vodičkově ulici, vzbudilo to mezi příznivci mletého masa v bulce docela rozruch. Špičkové suroviny a obsluha na úrovni nejsou zrovna základními stavebními kameny fastfoodů ani dnes rozšířených bister, ve kterých jsou burgery k mému údivu stále populární. George Prime Burger ale zůstal jen u jednoho, u surovin vysoké kvality.
Tvůrce interiéru se nechal inspirovat u amerických dinerů a vytvořil krásné místo, které skvěle koresponduje s nabídkou podniku. Spodní část restaurace je útulná a hosté se do ní zatím spolehlivě vejdou. Horní patro je vzdušné, nabízí velké stoly i dostatek prostoru pro případné večírky. Uvolněnou atmosféru podporuje velmi mladá obsluha, která je sice milá a snaživá, ale na některých členech personálu je vidět velký nedostatek zkušeností. To se sice zřejmě spraví časem, ale pokud tu zaplatíte za večeři pro dva, jejímž hlavním chodem jsou burgery, více než 1500 korun, můžete oprávněně očekávat obsluhu mnohem vyšší úrovně.
S masem, s humrem nebo vege
Nabídka je dobře vymyšlená. Jedenáct druhů burgerů, včetně jednoho vegetariánského, doplňuje zlatý hřeb podávaný jen v pátek pod názvem Pay day burger.
Pokud v pátek dostanete výplatu, můžete se odměnit burgerem, ve kterém vedle placky z mletého hovězího masa nebude chybět ani v másle pošírovaný kanadský humr. Přiznám se, že jsem ho neochutnala. Po předchozích zkušenostech jsem se obávala, že by to nebylo dobře investovaných 425 korun.
Nechybějí samozřejmě hranolky - obyčejné s maldonskou solí, lanýžové s parmezánem a lanýžovou solí nebo hranolky z batátů čili oranžových sladkých brambor. Nebudu vás napínat. Hranolky jsou jednoznačně nejlepší položkou nabídky a je jedno, jestli se spokojíte se základní verzí s křupavou vločkovou solí nebo se budete rozmazlovat vůní lanýže. Coleslaw ve fenyklové či asijské verzi už je o něco smutnější příběh.
Pro dietáře tu mají na výběr tři saláty včetně populárního Caesara, ale ten má kvůli množství zálivky snad víc kalorií než samotný burger. Stejný počet je i dezertů, od brownies po koblížky. K burgerům patří i pivo a dobré drinky. Dobré pivo tu mají, kromě klasické plzně i Matuškovu California Pale Ale a sezonní speciál. Víno je jen základní, v lístku je uvedeno jako „točené“. Bílé chardonnay a červené sangiovese z oblasti Benátska. Margaritu vám tu připraví do sklenky i do 1,5litrového džbánu, nedoporučuji ovšem ani jedno. Drink připravovaný v blenderu z premixu s chemickou pachutí má s margaritou společné jen použití tequily.
Skutek utek
Burgery patří v mnoha restauracích k nejžádanějším položkám, a tak se nápad otevřít v úplném centru Prahy podnik zaměřený především na ně zdá jako dobrý, zvlášť když jsou burgery připravené z opravdu dobrých surovin v relativně noblesním prostředí. Teoreticky se sem nemusíte bát vzít ani obchodního partnera, který má slabost pro maso v housce a hranolky. Jenže provedení za dobrým nápadem pokulhává. Burgery jsou podávány v obří měkké bulce, které tu říkají „squishy bun“, protože jde opravdu dobře zmáčknout tak, aby se vám jídlo vešlo do pusy. Spodní část na řezu bulky je dobře opečená, takže potud hodnotím pozitivně. Obsah bulky pak závisí na výběru hosta.
Vyzkoušela jsem farmářský burger se sázeným vejcem, tyrolským špekem, plátky rajčat, s pár lístky čerstvého špenátu a s omáčkou aioli s pečeným jalapeno papričkami. Také Sloppy Joe burger s chilli con carne a smaženými cibulovými kroužky s omáčkou z čerstvého sýra a klasický burger se slaninou a sýrem, ve kterém byla pro změnu aioli s dijonskou hořčicí. Co měly společného? Příliš jemně namleté udusané maso, které mělo být připraveno na medium, ale ve všech třech případech to bylo přinejlepším medium rare. Střed byl úplně syrový, nedotčený teplem. Jednalo se o návštěvy v několika dnech, takže to nelze přičítat tomu, že byl v danou chvíli na grilu někdo, kdo zkrátka nemá vychytané časy propékání.
To považuji za naprosto zásadní nedostatek, uvážíme-li, že celý podnik stojí právě na burgerech.
Maso z plemene black angus je sice samo o sobě dobré, ale příliš jemná konzistence mu rozhodně nesvědčí. Další problém spatřuji v omáčkách. V obou burgerech dominovaly jejich chuti natolik, že vše ostatní jako by tam ani nebylo. Zejména hořčice v burgeru se slaninou a sýrem přebíjela vše ostatní, přitom slanina glazovaná javorovým sirupem je naprosto dokonalá. Sloppy Joe je obrovský a vzhledem k chilli con carne, které z něj vyteče, pokud bulku zmáčknete, se důstojně sníst nedá. Chilli con carne chyběla sůl i trocha pikantnosti, čerstvý sýr mi tam připadal skoro navíc. Ze salátů jsem ochutnala Caesar, ve kterém nechyběla zmiňovaná skvělá slanina, ale zabíjelo ho neuvěřitelné množství jinak dobré zálivky. Být jí tam polovina, bylo by to tak akorát. Naopak asijský Coleslaw postrádal jakoukoli výraznější chuť, jako by tam dresink pro změnu chyběl.
Nedoporučím vám ani dezerty. Neoslovilo mě maličké velmi hutné brownie s kandovanými třešněmi a vanilkovou šlehačkou ani malé sendviče z uměle chutnajících pistáciových makronek plněných vanilkovou zmrzlinou, které vypadají o dost lépe, než chutnají.
Celkový dojem zachraňují opravdu dobře udělané křupavé hranolky, které rozhodně stojí za ochutnání, klidně i samostatně. Vzhledem k tomu, že tu mají dobré pivo a dobrou filtrovanou kávu z české pražírny Doubleshot, kterou vám po vzoru amerických dinerů zdarma dolejí, shodli jsme se na tom, že by bylo fajn zajít sem občas na hranolky a kávu nebo pivo předtím, než vyrazíme na drinky do víru velkoměsta. To ale asi úplně nebyl záměr provozovatelů. *
George Prime Burger Vodičkova 700/32, Praha 1 T: 222 946 173 E: info@georgeprimeburger.com www.georgeprimeburger.com OTEVŘENO: Po-Ne 11.00-23.00
O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz