Menu Zavřít

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

8. 7. 2016
Autor: čtk

Zemí s největšími rezervami ropy není Venezuela, jak se nejčastěji uvádí. Podle výzkumu norské konzultační společnosti Rystad Energy jihoamerická země své zásoby silně nadhodnocuje. Největší množství ropných zásob se má nacházet ve Spojených státech, jejichž rezervy černého zlata jsou vyšší než v Rusku a Saúdské Arábii.

„Děláme tento výzkum každý rok, a tentokrát je to poprvé, kdy jsou USA před Saúdskou Arábií a Ruskem,“ prohlásil pro list The Guardian Per Magnus Nysveen, šéf Rystad Energy. Podle výzkumu Spojené státy disponují 264 miliardami barelů ropy (asi 12,5 procenta celosvětových rezerv), Rusko 256 miliardami a Saúdská Arábie 212 miliardami.

Důvodem vzestupu USA jsou nová naleziště v Texasu objevená v posledních dvou letech. Více než polovina amerických zásob je v břidličné formě, přičemž ve světě je to asi třetina. Jen v Texasu se nachází 60 miliard barelů břidličné ropy.

Rystad tvoří statistiku jinou metodikou než národní úřady, které (hlavně v případě Venezuely nebo dalších zemí kartelu OPEC) své údaje prý nadhodnocují. Například ve Venezuele se podle Rystadu nachází 95 miliard barelů ropy, oficiální vládní data přitom hovoří o přibližně 300 miliardách. S těmi by se jihoamerická země stala světovou jedničkou, kam ji s podobnými čísly řadí také Mezinárodní energetická agentura, OECD nebo ropný gigant BP.

Naopak Čína nebo Brazílie jsou ve svých odhadech příliš konzervativní. A také Spojené státy - Washington odhaduje své zásoby ropy na 55 miliard barelů.

Zásoby ropy v mld. barelů
1. USA 264
2. Rusko 256
3. Saúdská Arábie 212
4. Kanada 167
5. Írán 143
6. Brazílie 120
7. Irák 117
8. Venezuela 95
9. Mexiko 72

Zdroj: Rystad Energy (Bloomberg)

Zajímavý příběh píší v Saúdské Arábii. Rystad udává její zásoby ropy ve výši 212 miliard barelů, tamní vláda je odhaduje na 260 miliard. Rozdíl není až tak křiklavý jako v případě Venezuely, až na to, že země Perského zálivu stejnou výši rezerv vykazuje už od roku 1989. Tehdy ji náhle zvýšila ze 170 miliard, ukazuje server OilPrice, podle kterého je tak zřejmě Saúdská Arábie „zázračně“ schopná nalézat každý rok stejné množství zásob ropy, jako je její roční produkce.

Celosvětové zásoby podle norské firmy dosahují 2,09 bilionu barelů. Při současné hladině spotřeby a neměnící se úrovni zásob by to světu stačilo na 70 let.

MMF24

Z toho 823 miliard barelů spadá pod země OPEC, zbylých 1,27 bilionu pod nečlenské státy kartelu. Sedm největších ropných firem (BP, Exxon, Chevron, ENI, Total, Shell a ConocoPhillips) podle Rystadu vlastní méně než deset procent globálních zásob.

Navzdory vysokým rezervám těžba v USA klesá v důsledku nízkých cen ropy. Řada společností od loňského roku zbankrotovala. Podle Rystadu půjdou ceny ropy ještě do konce tohoto roku opět nahoru a s nimi i objem produkce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).