Menu Zavřít

Ano, bude to divadlo

3. 2. 2015
Autor: Euro E15

Uvnitř hnutí ANO, jehož příslušníci nejsou politici a makají, právě nyní vrcholí tvrdý politický boj o obsazení vedoucích křesel. Dosud je ANO stranou jednoho muže, Andreje Babiše. Kdo spolu s ním začne určovat směr strany a formovat její tvář na venek, bude hnutí rozhodovat na sněmu v závěru února. A vypadá to na sebevraždu v přímém přenosu.

Pro Andreje Babiše to bude nezvyklá role. Až dosud byl z politiky i byznysu zvyklý všechno řídit sám a neohlížet se příliš na druhé. Tento styl ho přivedl v podnikání k miliardám, které mu zase pomohly postavit skvěle marketingově naleštěnou partaj. Teď se o ní bude muset podělit. Není se tedy čemu divit, že chce mít co největší vliv na výběr svých favoritů, přestože volbu formálně provedou na sněmu delegáti.

A právě v jeho snaze o vliv bude potíž. Babiš nepatří mezi empatické chlapíky, kteří by odtušili, komu bude veřejnost držet palce. Jeho hlavním personálním rádcem je Radmila Kleslová, bývalá příslušnice ČSSD a dalších organizací, z nichž je důležité zmínit třeba komunistickou rozvědku (byť Kleslová vědomou spolupráci popírá).

Kleslová stála u Babišových nejtěžších rozhodnutí v podnikání a patří mezi jeho nejbližší. Stejně jako někdejší manažeři jeho holdingu dnes působící ve státní správě či uvnitř ANO. Duo Babiš - Kleslová má před sebou velmi důležité rozhodnutí. Nová tvář strany totiž ukáže, zda je ANO sektou uzavřenou v kruhu Agrofertu a tesilových kamarádství z podniků zahraničního obchodu nebo jestli se etabluje ve standardně fungující politickou stranu. Zatím to vypadá na první možnost.

Andrej Babiš má post předsedy jistý. Prvním místopředsedou by chtěl mít Jaroslava Faltýnka, někdejšího kolegu z Agrofertu a současného předsedu poslaneckého klubu ANO. Faltýnek také posbíral nejvíce nominací z regionů. Na místo se ale tlačí i ministr obrany Martin Stropnický, právě on ale podporu dua Babiš - Kleslová nemá. Andrej Babiš se v jednom z rozhovorů prořekl a v narážce na Stropnického se zmínil, že ministři se lidem po usednutí do křesel odcizili. Stropnický bude rád, když se stane řadovým předsedou. A to ho ještě mohou vyšoupnout takové kádry jako třeba místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová.

Stropnický není sám, nevyvolených je ve straně více, patří mezi ně i ministr životního prostředí Richard Brabec. Babiš ho raději vidí v úřadu než ve vedení partaje, byť se znají z byznysu. Ani místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová, známá potížemi při hlasování o zákonu o státních dluhopisech, není úplně tou, kdo by měl křeslo místopředsedy strany jisté.

ANO se chystá za pár týdnů potvrdit svoji roli oligarchicky řízené strany, kde vítězí jen ti, kdo jsou šéfem políbeni. Paradoxně tento sněm odstartuje potíže ve straně, které povedou ke zveřejňování skandálů a v důsledku i k pádu preferencí. Neukojené ambice, podrazy při dohodách na sněmu a pocity odstrčení budou tím nejlepším spouštěčem.


Čtěte také:

WT100

Vládní partaje budou volit stranická vedení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).