Menu Zavřít

Ano, Virginie, je recese

11. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Kvůli napjatým rozpočtům a strachu o ztrátu zaměstnání...

celý podtitul:
Kvůli napjatým rozpočtům a strachu o ztrátu zaměstnání najdou děti pod stromečkem spíš podkolenky než Xbox

Abychom si trochu přiblížili nákupní trendy v této sváteční sezoně, podívejme se na Deboru Niemann-Boehleovou, učitelku z Jolietu ve státě Illinois. Podle svých vlastních slov patřívala „k těm rodičům, kteří o Vánocích utratili tisíc dolarů a jejich dárky vyčuhovaly zpod vánočního stromku hezký kus do všech stran“. Letos její tři dospívající děti místo Xboxů nebo iPodů dostanou oblečení z obchodního domu Kohl’s nebo J. C. Penney. Pro všechny háčkuje čepice a palčáky a dělá mýdlo z kozího mléka.
Bostonská svobodná matka Sonia Pazová dala loni sedmileté dcerce Trianě elektronický klávesový nástroj; letos je to rolák a svetry z obchodního domu Target. A spisovatelka Leigh Chronisterová z kalifornského města Danville se chystá svým dvěma malým synům koupit ponožky a prádlo s jejich oblíbenými postavičkami z kreslených seriálů.
Tváří v tvář ekonomické nejistotě, nemluvě o přísnějších úvěrech, se očekává, že americké domácnosti letos radikálně sníží výdaje. Zatímco se maloobchodníci připravují na jednu z nejospalejších nákupních sezon od začátku 90. let, jejich pozornost se přesunula na oblast, která vypadá na to, že zůstane čilou: dětské oblečení. Takové řetězce jako Kohl’s, J.C. Penney a Macy’s zaměřují svou reklamu a akce na podporu prodeje přímo v obchodech na dětské oděvy ve snaze získat to nevelké množství volných dolarů, které se utrácejí. Ellen Davisová, viceprezidentka Národní maloobchodní federace (NRF), tvrdí, že dětských oděvů by se letos mohlo prodat dokonce víc než hraček. „V předcházejících letech by to byl nákup z důvodu nutnosti, ne dárek,“ prohlašuje.
Obchodní řetězec Kohl’s zase zvýšil svůj marketingový rozpočet, aby vyzdvihl dárky, které se hodí do těžkých časů. Uvádí televizní reklamy s tanečníky z cirkusové společnosti Cirque du Soleil a propagační akce upozorňující na nové řady oblečení pro mládež. Když lidé šetří penězi, uvádí Julie Gardnerová, marketingová ředitelka, „starají se nejprve o své děti“. Mezi nabídkami je pestrobarevné sportovní oblečení Skákající fazole pro děti do sedmi let a kolekce Abbey Dawn pro mladé navržená zpěvačkou Avril Lavigneovou. Nostalgie Obchodní řetězec J. C. Penney také hodně sází na oděvy pro mládež, protože v jeho vánočních reklamách je silně zastoupeno šest nových značek pro teenagery. „I když je na tom ekonomika zle, přesto budou mít děti pod vánočním stromkem dárky,“ říká mluvčí řetězce Quinton Crenshaw, který má v úmyslu koupit svým synovcům ponožky a několik nezbytností. „Domníváme se, že při rodičovských nákupech budou mít velkou důležitost praktické dárky pro děti.“
V těžkých časech může také pomoci, když se zdůrazní dětské vrtochy. Kampaň řetězce Macy’s na vánoční svátky 2008 se soustředí na osmiletou Virginii O’Hanlonovou, která v roce 1897 poslala listu New York Sun otázku, zda je Santa Claus skutečný. V kampani řetězce nazvané „Believe“ (Věřte) se objevují pošty a poštovní schránky pro Santu Clause ve všech jeho obchodech. Krédo Macy’s: Když se přilákají děti, rodiče je budou následovat. Peter Sachse, marketingový ředitel Macy’s, se domnívá, že témata nostalgie a stability by měla rezonovat, protože „spotřebitel se po nich poohlíží a věci pomíjejí“.
Na druhé straně chce málo lidí vidět, jak pomíjejí úsměvy jejich dětí, když k Vánocům nedostanou hračky. Lauren Busch Singerová, miamská hudební producentka a matka dvou dětí, říká, že chce být praktická, ale připouští, že „oba moji chlapci by se tvářili ,otráveně‘, kdyby otevřeli krabici od firmy Gap se svetry“. Naproti tomu existuje ještě prozíravější možnost. Tina Griffinová z Lexingtonu v Jižní Karolíně dá svým dětem něco, co určitě vydrží déle než hračky nebo oblečení: americké státní dluhopisy.

ebf - tip - debata

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).