Menu Zavřít

ANTABUS PROTI OBEZITĚ

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M e d i c í n a

Obézní lidé, kteří touží po zhubnutí, mají novou naději. Po dobu dvou let testovali vědci ve Spojených státech lék orlistat, který by měl lidem pomoci se snižováním tělesné váhy. Před dvěma týdny to oznámil americký deník The New York Times. Lék však zatím v USA - na rozdíl od Evropy - není schválen k prodeji.

Výrobce orlistatu - společnost Hoffmann-La Roche - zároveň oznámil, že jej americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) požádal o doplňující informace, na základě kterých by mohl být lék brzy schválen. Společnost proto informace o bezpečnosti léku úřadu okamžitě předala. V rozhovoru pro The New York Times to uvedl Jonathan Hauptman, který vede ve společnosti Hoffmann-La Roche metabolický výzkum.

Výsledky testů léku orlistat zveřejnil ve svém lednovém čísle časopis Americké lékařské asociace, který je znám pod zkratkou JAMA. Testů se zúčastnilo 892 zdravých, avšak obézních lidí (převážně dospělé ženy), kteří se zkouškám podrobili v osmnácti lékařských centrech po celých Spojených státech. Jejich průměrná tělesná váha se pohybovala okolo jednoho sta kilogramů.

Během prvního roku osoby, kterým byl v průběhu diety podáván orlistat, zhubly v průměru o 8,7 kilogramu. Naproti tomu lidé, kterým sice byla naordinována dieta, ovšem doprovázená užíváním tabletek bez obsahu účinné látky (placebo), snížili svou tělesnou hmotnost jen o 5,8 kg. Z toho Hauptman vyvozuje, že dietou doprovázenou užíváním orlistatu je možné snížit váhu téměř o dvojnásobnou hodnotu než při dietě běžné. Skeptici ovšem upozorňují na fakt, že lidé užívající orlistat zhubli při pokusech jen o necelé tři kilogramy více.

V průběhu druhého roku byla skupina uživatelů orlistatu rozdělena. Polovina účastníků testu pokračovala v užívání léku a druhá polovina dostávala pouhé placebo. Obě skupiny podstoupily udržovací dietu. Lidé, kteří orlistat užívali, přibrali v průměru tři kilogramy, zatímco lidé užívající placebo získali zpět asi 5,6 kg tělesné hmotnosti. Avšak asi polovina účastníků testu z obou skupin výzkum opustila ještě před jeho oficiálním závěrem.

Svým způsobem byl tento výzkum výjimečný. Nešlo totiž jen o to zjistit, zda mohou lidé s pomocí tohoto léku snížit svou hmotnost během několika dní nebo týdnů, ale v průběhu několika let. „Tato studie je největší a nejdelší v historii výzkumu léků proti obezitě, tvrdí Steven Heymsfield z Rooseveltova lékařského centra v New Yorku, který je hlavním autorem celé studie.

Lék orlistat, který by se měl v budoucnu prodávat pod názvem Xenical, blokuje v těle enzymy potřebné k trávení tuků. Ty se tak nedostávají do lidského organismu a jsou z něj bez jakéhokoli účinku vyloučeny. Právě tato vlastnost je příčinou nepříjemných vedlejších účinků orlistatu. David Williamson z amerického Střediska pro prevenci a léčbu nemocí je popisuje jako „přinejmenším nepříjemné . Pacienti si stěžují na zvýšenou plynatost a řídkou a silně zapáchající stolici.

Ale jeho největším nedostatkem je asi fakt, že není žádným zázračným lékem, což přiznávají i jeho velcí zastánci. Váhu nesnižuje nijak výrazně. Podle Julese Hirsche, který je odborníkem na obezitu při Rockefellerově univerzitě v New Yorku, sice člověk po orlistatu zhubne o něco více, pokud však půjde opravdu o pouhé tři kilogramy, pak takové snížení hmotnosti ve skutečnosti vůbec nepocítí. „Na své postavě žádný rozdíl nepoznáte, tvrdí Hirsch.

To potvrzuje i Heymsfield. „Není to žádná magická pilulka, tvrdí, avšak dodává, že orlistat přinesl svým uživatelům při testech i další drobné výhody. Oproti lidem užívajícím placebo se snížil jejich krevní tlak i hladina cholesterolu a cukru v krvi. To vše podle jeho slov zlepšuje zdravotní stav obézních lidí.

Heymsfield dodává, že pozitivní přínos mohou mít i na první pohled nepříjemné vedlejší účinky orlistatu. Pokud bude mít jeho uživatel problémy s plynatostí po požití tučného jídla, napříště si rozmyslí, zda raději nesní jídlo s nižším obsahem tuků. „Je to jako antabus proti obezitě, tvrdí Heymsfield s odkazem na lék, s jehož pomocí je léčen alkoholismus.

Orlistat oceňuje i další odborník na obezitu Claude Bouchard z Lavalovy univerzity v kanadském Quebecu. Po- dle jeho slov je tento lék důležitý, protože lékaři dosud neměli ve svém arzenálu žádný medikament, který by mohli pacientům trpícím obezitou předepsat. „Orlistat nám dává první možnost, uvedl Bouchard v rozhovoru pro The New York Times.

„Naším cílem není, aby lidé dosáhli ideální váhy, vysvětluje Hauptman ze společnosti Hoffmann-La Roche, „chceme, aby lidé mohli snáze dosáhnout hmotnosti přijatelnější pro dobré fungování jejich organismu. Odborníci přizvaní americkým Úřadem pro potraviny a léky ovšem nejsou jednotní v názoru, zda by měl být lék proti obezitě schválen. Jejich doporučení ovšem nemá pro FDA závazný charakter. Loni v březnu dopadlo hlasování o doporučení léku nerozhodně pět ku pěti.

WT100

Jedním ze členů komise, který hlasoval proti, byl také Hirsch. Podle jeho slov jej výsledky výzkumu nijak nepřesvědčily, že by měl být lék veřejnosti nabídnut. Jsou tu však i další údaje, které vyvolávají otázky. Představitelé společnosti Hoffamnn-La Roche přiznávají, že se jim dosud nepodařilo vyvrátit podezření o karcinogenních účincích orlistatu.

V Evropě se však orlistat legálně prodává už od konce loňského července.

  • Našli jste v článku chybu?