Menu Zavřít

Antické dědictví

26. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Každý pátý litr vína na světě je z Apeninského poloostrova

Po toulkách vinařskými zeměmi Nového světa se vracíme zpět do Evropy. Příští díly našeho seriálu jsou věnovány Itálii. Zemi, která je velkým pokračovatelem antických vinařských tradic. Právě Římané totiž převzali a zdokonalili vinohradnictví antického Řecka a prostřednictvím svých legií rozšířili kulturu pěstování révy do celé Evropy. Zemi, která v současnosti stojí na druhém místě na světě v množství produkce, kde na rozloze přes 900 tisíc hektarů vinaři ročně připraví více než 58 milionů hektolitrů vína. Znamená to, že každý pátý litr vína z veškerého množství na světě připraveného pochází právě odtud.
V tomto množství nalezneme vedle opravdu velkých vín, která si v ničem nezadají se slavnými značkami francouzskými, i taková, jejichž úroveň pokulhává za průměrem, a tím degraduje jméno země pyšnící se tři tisíce let nepřerušenou vinařskou historií. Ve snaze napravit tento stav vznikl již v roce 1963 zákon, který vína rozděluje do kvalitativních skupin. Vedle té základní, nazvané VT – Vino de Tavola, vznikla tehdy nová kategorie DOC – Denominazione di Origine Controllata – jakási obdoba francouzských apelací. Ani tato reorganizace však nedokázala zabránit produkci méně zdařilých vín, nehodných země slavného jména. Do kategorie DOC se v době velmi krátké infiltrovala i vína, která svou kvalitou nesplňovala potřebná kritéria. Brzy se v ní objevilo množství značek, z nichž jen nemnoho patřilo mezi opravdu osvědčené a jakostní. Tento stav si vynutil zavedení další, kvalitativně vyšší kategorie DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita – s přísnější kontrolou a limitovaným množstvím hroznů. Všechna ta opatření měla omezit řeky nezajímavých vín, kterými Itálie zaplavovala evropské trhy, a vrátit zemi pověst jednoho z nejlepších světových producentů.
Itálie se dělí na pět velkých území, z nichž každé potom na vlastní vinařské regiony. Je to severozápadní Itálie s regiony Piemont, Lombardie, Ligurie a Valle D´Aosta. V severovýchodní Itálii nalezneme tři oblasti: Friuli – Venezia Giulia, Trentino – Alto Adige, Veneto. Lazio, Toskánsko a Umbrie leží v západní části střední Itálie. Ve východní části tohoto území se rozkládají Abruzzi, Emilia Romagna, Marches a Molise. A zbývá jižní Itálie a ostrovy, kde leží oblasti Apulie, Basilicata, Kalábrie, Kampánie, Sardinie a Sicílie.
Protože Itálie je vedle Slovenska druhým největším importérem vín do České republiky, nebude od věci, porozhlédneme-li se po tom, co z produkce tamních vinařů nabízí náš trh a do jaké míry jsou oprávněné pověsti o rostoucí kvalitě jejich vín.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).