Menu Zavřít

Antisemitismus v Německu. Vydavatelství BMG otočilo, dává od raperů ruce pryč

24. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Němečtí rapeři Kollegah a Farid Bang dostali německou hudební cenu Echo v kategorii hip-hop. V Německu to způsobilo pobouření, protože jejich písně obsahují antisemitské texty. Nyní od nich dává ruce pryč vydavatelství BMG, i když nejprve rapery hájilo tím, že respektují uměleckou svobodu.

Hojně citovaná slova „mám vypracovanější tělo než vězni z Osvětimi“ pobouřilo v Německu mnoho umělců, politiků, zástupců židovských organizací. Posluchačům takové texty nevadí, rapeři Kollegah a Farid Bang slaví úspěch se svým posledním albem a zvítězili v kategorii hip-hop hudebních cen Echo 2018.

Organizátoři již připustili, že do dalších let budou muset kritéria cen upravit. Přitom odmítli, že by podporovali antisemitismus, xenofobii, homofobii, nebo misogyny.

Vydavatelství BMG, které vydalo album Jung Brutal Gutaussehend 3 (Mladý brutální a dobře vypadající 3), po obdržení ceny umělce hájilo s tím, že podporuje uměleckou svobodu. „Bereme vážně umělce a uměleckou svobodu. Naším umělcům neříkáme, co mají jejich texty obsahovat,“ uvedlo vydavatelství nejprve. Alba se v Německu prodalo od prvního prosince 2017 přes dvě stě tisíc kusů.

Klip kontroverzního dua ke skladbě Ave Maria:

Omluva za dva a půl milionu

Po několika dnech ale firma, jež patří do mediální skupiny Bertelsmann, otočila a generální ředitel BMG Hartwig Masuch řekl: „Měli jsme smlouvu na album a nyní necháme společné aktivity odpočívat. Diskutujeme o postojích obou stran. Omlouváme se lidem, kteří se cítí být poškozeni.“

Aby se od nařčení z antisemitismu firma očistila, slíbila, že věnuje 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) na projekty, jež budou s projevy nenávisti k židům v německé společnosti bojovat. „Společně s odpovědnými organizacemi by měly být vybírány projekty v boji proti znepokojivému vývoji na školách,“ uvedlo BMG. Zejména by mělo jít o školy v Berlíně.

Cynismus a honba za ziskem

Christoph Heubner z Mezinárodního výboru pro Osvětim obvinil vydavatelství za jeho první reakci o umělecké svobodě za cynismus. Podle něj jsou slova o umělecké svobodě čistým pokrytectvím. V Německu se tak projevuje rozpor ve společnosti, ve které je možné, aby se na první místo dostávala „hodnotově vyčerpaná“ politika firem orientovaná pouze na zisk.


Charita chtěla omezit pomoc uprchlíkům:

Potraviny jen pro Němce: charita čelí obvinění z nacistických praktik

Potravinová pomoc v Essenu, ilustrační foto


Antisemitismus se v posledních měsících projevuje v Německu častěji. V minulých dnech byl na ulici v Berlíně napaden Izraelec s jarmulkou. I když později přiznal, že šlo o experiment. Napadený pochází z arabské rodiny, má izraelský pas.

V berlínských školách je slovo „Žid“ používáno jako nadávka. Zejména jde o školy ve čtvrtích, kde žije hodně muslimů.

Kollegah i Farid Bang se hlásí k islámu. Kollegah, vlastním jménem Felix Blume, se dostal k islámskému náboženství přes nevlastního otce marockého původu v patnácti letech. Farid Bang, vlastním jménem Farid Hamed El Abdellaoui, má rovněž marocké kořeny.

MMF24

Dále čtěte:

Proud migrantů slábne, zisky rostou. Z ubytování uprchlíků je zlatý byznys

Salafistů v Berlíně rychle přibývá. Za šest let jich je třikrát tolik

Co s paliči vlajek: politik CDU s návrhem vyhošťovat tvrdě narazil

Rozčarování. Uprchlíků v Německu pracuje jen 17 procent

Od vítání k deportaci. Dostat uprchlíka z Německa do Afghánistánu stojí 350 tisíc

Deportace je vražda. Aktivisté protestují proti deportacím do Afghánistánu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).