Menu Zavřít

Apel ruského fyzika

24. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Jaderná energetika

CIF24

Ruský atomový fyzik a ředitel Kurčatovova výzkumného institutu Jevgenij Velichov varoval před brzkou energetickou krizí ve světě a za jediné východisko označil jadernou energii. Podle něj vzroste spotřeba energie v průmyslových zemích včetně Číny a Indie do roku 2050 proti současné situaci trojnásobně.
Rusko má sice dostatečné zásoby ropy, zemního plynu a jaderných zdrojů pro vlastní potřebu, ale celosvětově prý není dle Velichova řešení krize v dohledu. Vědec rovněž varoval, že na energetickém trhu vznikne napětí už v nejbližších letech, což může vést k prudkému růstu cen energií. O tom, že si svět situaci uvědomuje, dle něj svědčí i zvýšení cen uranu na mezinárodních trzích v nedávné době ze 20 na 300 dolarů za kilogram.
Podle Velichova ruská vláda navzdory vlastním rozsáhlým zásobám usiluje o co nejrychlejší zmírnění závislosti na zemním plynu. Jediným realistickým řešením je výstavba dalších atomových reaktorů a jedním z cílů je průmyslově vyrábět menší reaktory s výkonem do 800 megawattů na jednom místě a dodávat je na místo určení.
Sovětský svaz byl v minulosti „neopatrný při řešení otázky jaderných odpadů“, připustil Velichov. Teď ale prý existuje rozsáhlý program radioaktivní kontroly. Skladování nukleárního odpadu zatím nebylo definitivně vyřešeno, ale je to jen „organizační a finanční problém, který nelze srovnat se statisíci tun každodenních odpadků, jež zamořují planetu“.

  • Našli jste v článku chybu?