Menu Zavřít

Apple údajně jedná o koupi McLarenu. Britská automobilka to odmítá

21. 9. 2016
Autor: McLaren

Technologický gigant Apple zvažuje akvizici britského malovýrobce sportovních automobilů McLaren. Vyplývá to z informací listu Financial Times. Rozhovory údajně probíhají již několik měsíců. Apple podle FT doufá, že převzetí McLarenu by mu pomohlo při vývoji vlastního elektromobilu.

Apple by za ztrátový McLaren zaplatil přibližně 1,5 miliardy dolarů (v přepočtu přibližně 36,4 miliardy korun), píší FT. To by pro firmu byly v podstatě drobné, výrobce telefonů iPhone a počítačů Mac drží hotovost v astronomické výši 200 miliard dolarů.

McLaren je pro Apple zajímavý zejména kvůli znalostem v oblastech palubní elektroniky a pokročilých materiálů, jako jsou kompozity zpevněné uhlíkovými vlákny („karbon“). Vedle plné akvizice je údajně ve hře i menší strategická investice.

Britská automobilka nicméně informace Financial Times odmítla: „Můžeme potvrdit, že McLaren nevede s Apple diskuzi ohledně žádné potenciální investice,“ uvedla v krátkém prohlášení vydaném poté, co zprávu FT převzala řada světových médií.

Společnost Apple sice projekt automobilu nikdy oficiálně nepotvrdila, ale tzv. „Project Titan“ je veřejným tajemstvím zejména díky řadě personálních přestupů, k nimž v přímé souvislosti s tajným programem došlo. Aktuálně projekt řídí Bob Mansfield, který před několika lety zastával v Apple pozici viceprezidenta odpovědného za vývoj hardwaru.

WT100

McLaren se specializuje na sportovní a supersportovní vozy nejvyšších kategorií. Už základní model 570S nabízí výkon 416 kW a z nuly na 200 km/h akceleruje za 9,5 sekundy. „Hypersport“ McLaren P1 s hybridním pohonem pak představuje přímou konkurenci vozu LaFerrari.

Článek vyšel na webu Autobible.cz


Čtěte dále:

Apple dává ruce pryč od projektu vlastního elektromobilu

Výrobce sporťáků McLaren si věří. Chce zvýšit prodeje o 200 procent


  • Našli jste v článku chybu?