Menu Zavřít

Armáda se dočká 80 obrněnců. Metnar posvětil nákup za 5,1 miliardy korun

31. 7. 2018
Autor: Archiv

Ministerstvo obrany se odhodlalo k pořízení 80 lehkých obrněnců Iveco pro liberecký protichemický pluk.

„Zakázku jsme schválili, k uzavření smlouvy dojde v nejbližších týdnech. Nová vozidla ještě zvýší schopnosti našich chemiků,“ potvrzuje ministr Lubomír Metnar (za ANO). Nákup odsouhlasil už minulý čtvrtek během jednání vedení resortu, nejzazší termín pro podepsání kontraktu je polovina září. Jde tak o Metnarovo první velké rozhodnutí po nástupu do čela ministerstva.

Ke schválení dochází až rok poté, co kontrakt projednala česká vláda. Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický ani jeho nástupkyně Karla Šlechtová (oba za ANO) se ale k podpisu smlouvy neodhodlali. I když resort měl jeden posudek na cenu, Šlechtová chtěla další. I ten nyní podle informací týdeníku Euro ukázal, že cena nových vozidel je v pořádku.

Lehké obrněné vozidlo S-LOV-CBRN
Průzkumné vozidlo s přívěsem a moderními technologiemi se má stát hlavním dopravním prostředkem českých chemiků. Nákup 80 speciálů S-LOV-CBRN (40 ve verzi I, 40 ve verzi II) má vyjít na 5,1 miliardy korun. Zatímco šasi Iveco dodá firma Praga-Export, nástavby a technologie vyrobí a smontuje Vojenský výzkumný ústav v Brně, Vojenský technický ústav Praha a podnik VOP CZ Šenov.

Hodnota zakázky činí 4,4 miliardy bez DPH (celkově tedy zhruba 5,1 miliardy). Dodavatelem bude brněnský Vojenský výzkumný ústav, který na projektu nového lehkého vozidla pro chemickou jednotku začal pracovat už v roce 2008. Před čtyřmi lety pak vojáci dostali k testování první prototyp.

Až brněnský státní podnik v příštích týdnech podepíše kontrakt s ministerstvem obrany, může začít vyjednávat se společností Praga-Export. Ta je výhradním dodavatelem vozidel Iveco do Česka. Liberečtí vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany čekají na nová auta velmi netrpělivě, jejich hlavní technikou jsou totiž dodnes staré transportéry ze 70. a 80. let minulého století.

Dodávky nových vozidel by měly začít v roce 2020, poslední objednaný speciál pak armáda získá v roce 2022.

EBF24

Dále čtěte:

Stoprocentně letos. Metnar chce izraelské radary

Výcvikové středisko pro vojáky v Doupově? Až po roce 2025

 Cvičení ve vojenském prostoru Doupov


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).