Menu Zavřít

Art&Food Had

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

O co méně se malá vinotéka snaží být módní, o to líp se tu budete cítit

Nenajdete v Česku podobnou vinotéku jako tenhle nenápadný rodinný podnik sídlící na Újezdě.

Možná proto, že vlastně úplně nejde o vinotéku, ale v prvé řadě o restauraci, jak ostatně napovídá i název. Příznivci majitele Vlastimila Svatého, velkého milovníka dobrého jídla, vína a umění, podnik spíš znají p od jeho původním dlouholetým jménem Zlatý had.

Slovo Art se do nového názvu dostalo ze dvou důvodů. Zaprvé Svatý dělá obchodního manažera několika předním českým malířům.

A zadruhé podnik zdobí tolik jejich zajímavých obrazů, kolik jich nenajdete ani v mnohých galeriích. Od umění samozřejmě vede nebezpečně krátká cesta k vínu, bez nějž by ho vlastně nemalá část nikdy ani nevznikla.

Jestli totiž nejen k malířům odjakživa něco patří stejně neodmyslitelně jako plátno, barvy a štětec, pak právě víno – často až moc. To v podniku najdete hlavně v rohu naproti baru a pultu. Právě ten tvoří v restauraci oficiálně vinotéku, která ve skutečnosti není nic jiného než několik regálů s vínem a před nimi pár stolů a židlí.

Nenechte se ale nijak svazovat prostorem. Jen k vínu si samozřejmě můžete sednout i do většího restauračního prostoru s velkým krbem. Anebo do sklepní místnosti, která současně slouží jako degustační. Jen se připravte na to, že tu budete zakopávat o obrazy za desítky tisíc korun, které tu Svatý skladuje. Nehledejte na Újezdě investiční bordeaux ani hipsterská módní vína, v tomto ohledu je podnik s patinou delšího života jiný: svým způsobem jako by se v něm zastavil čas, takže sem na víno ne chodí ti, kdo buď jen chtějí utratit peníze, anebo milují rozkvašená vína.

Stejně jako je Svatý originál v práci s jídlem, které vám bude k vínu nadšeně nosit, tak je originální i vinným výběrem.

bitcoin_skoleni

Ve vinotéce jsou pochopitelně francouzská, italská a tuzemská vína, můžete zde ale ochutnat i méně obvyklý Izrael nebo Slovensko. A také hodně burgundského včetně vynikajícího a nepředraženého chablis od dovozce a degustátora Pavla Chrásta. Ostatně jde-li o burgundské, to v podniku teklo proudem i k degustační lanýžové hostině. A to včetně starších a „větších“ lahví, které Svatý vždycky odněkud vytáhne, když přijde ten správný čas.

Art&Food Had ? Plaská 617/4, Praha 5 ? t: 605 555 050 ? e: info@art-food.cz ? www.art-food.cz

  • Našli jste v článku chybu?