Kouzlo rukama tažených kantonských nudlí pokazil dezert
Každá novinka, tím spíše jde-li o věc vskutku jedinečnou, budí pozornost a láká k prozkoumání. Ta, o které bude dnes řeč, nemá za sebou dlouhý život, ovšem v krátkém čase svého bytí se má čile k světu. Míním restauraci Noodles v nově otevřeném pražském hotelu Yasmin na třídě Politických vězňů.
Pravým důvodem, proč dnes stojím před branami hotelu, nebylo umístění restaurace v samém srdci města ani pověsti komentující její interiér, ale hlavně skladba pokrmů - nudle z celého světa v nejrůznějších úpravách.
Sám vstup, nutno říci, působí poněkud rozpačitě. Předlouhá chodba, zčásti využitá pro jakési „pokračovací“ sezení Lobby Baru, se pyšní prazvláštní výzdobou. Ve dvou „akváriích“ k nebi otevřených stojí jako vojáci v rojnici mladé kmínky břízek. Byla by to jistě krásná podívaná na tyhle „konzervované“ březové hájky, kdyby… Kdyby se koruny stromů, vzpínající se k nebi, mohly pyšnit hřívami zelených lístků. Což nelze - stromy totiž nestojí, ale s odříznutými kořeny visí v prostoru. Silně mi vnucují představu zlomeného člověka: stále ještě vzpřímeného, ale s vyrvanou duší.
Tristní moment zčásti eliminuje hřejivý, příjemný pohled na nevelký otevřený bar o pár kroků dále. Spousta sklenek, lahve atraktivních drinků, těleso baru a život kolem něho vzpružují náladu, což jak zjistím vzápětí, je více než potřeba.
Vlastní lokál totiž vnucuje symptomy jistého chladu, odosobnění, napětí. Usazen v malé skořepině sedátka - zpěčuji se nazvat to židlí - obhlížím okolí a snažím se „pochytat“ jeho pozitiva. Designově, možná učebnicově vyvedený prostor, snad dokonce do učebnic architektury třetího milénia. Ale nebetyčně chladný. Když pročítám nabídku v lístku a pokradmu se rozhlížím, zmocňuje se mne chvění okolo žaludku. Jako bych právě v čekárně kosmodromu zmeškal „Last Call“ na svůj raketoplán a ten příští poletí za mnoho a mnoho let. Kovové monolity po obou stranách vchodu, v jedné části rozlehlého sálu nudle bufetových stolů, v druhé nevýrazně barevné „šámbry“ a ve třetí jakási kavárenská sekce jsou různorodou změtí restauračního stylu, jistě záměrnou. To vše zmnoženo řadami zrcadel po obou kratších stěnách i odrazy ve spoustě lesklých kovových koulí na stropě nabývá monstrózního rozměru - autor nechť mi promine - odbavovací haly, která není určena k dlouhému pobytu. A už vůbec ne vrcholně příjemnému, jak by mělo být u hospody základním prvkem.
Usadil jsem se u dvojky hned za sklem výlohy do vnitřního traktu budovy. Díky malebné zahrádce a vzrostlému stromu mi zůstává uchován pocit, že jsem na planetě Zemi na počátku třetího milénia. Zkušenostmi utvrzen v tom, že jídlo je jednou z dobrých terapií, objednávám si hlavní chod. Místo předkrmu jsem dnes zvolil zeleninu z pestrého, svěže vonícího a barevného salátového baru. Sestává ze dvou sektorů, zeleniny čerstvé a částečně tepelně opracované. Volím druhou variantu a nakládám si do misky na oleji ogrilované plátky papriky, lilku, cuket a kdoví čeho všeho ještě. Nevytvořil jsem kreaci, na které by se popásl zrak, ale v misce vznikla barevná mozaika lesklých kousků, která by mohla být chápána jako imitace díla trochu kakofonního umělce. Co bylo důležitější, všechno to báječně chutnalo. A ladilo. Papriky nebyly ani hořké, ani sladké, lilek se mezi nimi výrazně neprojevoval, cuketa oživila chuť jarostí a mládím. Žádná ze zelenin nebyla na ohni přetažená, mazlavá, žádná naopak ani příliš tuhá. Kvalitní olej krom toho, že leskem zdůraznil „muskulaturu“, dodal chuti hodně jižního charakteru.
Ještě jsem měl v misce více než polovinu salátu a už mi horlivý číšník, trochu roztržitý a místy až příliš žoviální, servíroval hlavní chod. Na malém stole nebylo mnoho místa, když číšník založil velký talíř s nudlemi, musel jsem „pofackovat“ všechny propriety a prostor si zjednat.
Ze záplavy nudlí, které nabízí karta, jsem zvolil čínské Jin Jan. V hlubokém talíři, převyšujíc jeho okraje, strměla do výše hora všelijak do sebe zapletených provázků, všechny o stejné síle a tvaru. Ani se mi nechtělo věřit, že jde o slavné rukama tažené nudle kantonské, které v Praze umí připravit snad jen šéf zdejší kuchyně. Vrchol útvaru a zčásti i svahy byly posypány jakousi zlatavou žmolenkou, která se ukázala být mletým masem. A zcela nahoře zdobila útvar čupřina zelených „vlásků“ z tence strouhané čerstvé okurky. Jinak nic, tak prosté to bylo napohled. Chutě však uchystaly silný, zvláštně komponovaný zážitek. Těstoviny vnesly obilný, zemitý základ, na kterém ostatní elementy vystavěly pyramidu rozmanitých prvků. Maso, ač mleté, bylo upraveno zcela jinak, než jsme uvyklí u nás. Bez pojiva, jen s kapkou neobvyklého koření, vhozeno do pánve a tam párkrát otočeno, zachovalo si všechen animální výraz ozvláštněný kořením. O zcela neobvyklé a zprvu možná ne každému příjemné valéry se postaraly „spécie“. Velmi důrazná sójová pasta uvedla sóla jednotlivých dalších vstupů, které pohromadě vyladily závěrečné vyznění pro Evropana do maximálního ještě akceptovatelného autentického asijského finále. Razantního, ale svým způsobem i mimořádně lahodného. S trochu drakonickou sójou se zdařile popasoval nasládlým přídechem jemně anýzového charakteru badyán, vyrážející z chuti masa. Do všeho se ještě zpovzdálí jako jarní bouře kdesi za kopci vložil kerblík s jen lehýnce patrným dotekem a všechno dále oživil a povznesl šťavnatý doprovod okurky. Celek se odehrál v citlivém ladění a neotřelém duchu orientálního tajemna.
Dezert nešel až tak daleko. Čerstvé ovoce v mírně oslazeném bílém jogurtu bylo svěží a příjemně natrpklé - zřejmě díky pikantním jablkům - zmrzlina ovšem potlačila libý tón závěrečné chuťové kantáty umělým „průmyslovým“ vstupem.
Večer plný disonancí - číšníci neměli kosmické skafandry, ale ani režné haleny čínských zemědělců a jídla ze zemí s letitou kulturní historií byla konzumována v interiéru příštích staletí - přišel na 407 korun. To je cena i přes vše řečené a drobné úlety poněkud chaotické obsluhy a vzhledem k lekci z moderní interiérové architektury určitě únosná.
Value for Money 7/10
Plus: příznivá cena vín a vlastně i pokrmů
Minus: člověčinou málo prodchnutá jitřivá atmosféra
Café restaurant Noodles
Politických vězňů 12/913, 110 00 Praha 1
tel: 234 100 110
e-mail: noodles@noodles.cz, www.noodles.cz
- Otevírací doba: Po-Ne 11.00–23.00
- Počet míst: restaurace celkem 140, zahrada 70
- Druh kuchyně: zaměřená na nudle z celého světa se záběrem mezinárodní
- Přijímané platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
- Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česko, Francie, Chile, Itálie, Nový Zéland, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Králičí hřbet v estragonové marinádě se salátem lolo rosso, s bylinkovým vinným octem a portským želé 169 Kč
Jemná tomatová polévka s „risone“ a maskarpone, doplněná o sýrovou křupinku 59 Kč
Šunkofleky - kostičky šunky promíchané s těstovinou, hráškem zapečené s vejcem, kyselá okurka 119 Kč
Torteliny plněné sýrem, promíchané s parmskou šunkou, nudličkami cukety a mladou cibulkou 159 Kč
Zapečené Mnichovské „Kaesespaetzle“ se smetanou a sýrem, posypané smaženou cibulkou a pažitkou 149 Kč
Rotelle „Casimir“ s kari omáčkou, kuřecím masem, žampiony a ovocem, zdobené kroepoek 159 Kč
Nudle „Naeng myun“ na sezamovém oleji se zelenými cibulkami, kari pastou a kousky smaženého tofu 169 Kč
„Jantaboon“ široké nudle s chilli, vařeným hovězím masem, mladou cibulkou, lotosovým kořenem a koriandrem 179 Kč
Nudle „Tsaivan“ se směsí jehněčího masa, brambor a zelených fazolek, podávané s malými knedlíčky 239 Kč
„Nama udon“ nudle vařené v zeleném čaji, se sojovou omáčkou, mangem, mladou kukuřicí a artyčokem 239 Kč
Plátky svíčkové marinované kaparovo-sardelovou pastou na šalotkovém chutney, gratinovaný brambor 339 Kč
Marinované litchies s domácím ananasovým sorbetem, zdobené citrusy 99 Kč
Výběr z vinného lístku:
0,75 l Möet & Chandon 1995 Kč
0,75 l Sauvignon (vinařství Skoupil, Velké Bílovice) 180 Kč
0,75 l Chardonnay reserva Montes (Montes, Colchagua Valley DO 2004) 495 Kč
0,75 l Sauvignon Blanc (Pascual Toso, Mendoza 2004 745 Kč
0,75 l Riesling Tradition Hugel (Hugel & Fils, Alsace AOC 1999) 990 Kč
0,75 l Chardonnay and Ribolla Gialla SHARJS(Livio Felluga, Collio DOC 2004) 1195 Kč
0,75 l Zweigeltrebe rosé(vinařství Kovács Novosedly, kabinet 2003) 385 Kč
0,75 l Svatovavřinecké (vinařství Mádl Velké Bílovice, jakostní víno 2005) 245 Kč
0,75 l Parnaso Rosso Piceno Marche (Saladini Pilastri, Marche DOC 2002) 595 Kč
0,75 l Chateau Camarsac Barrique (Luciene Lurton & Fils, Bordeaux Superiur AOC 2002) 690 Kč
0,75 l Finca Antigua Reserva (Cabernet sauvignon, Syrah, Merlot, La Mancha DO 2001) 865 Kč
0,75 l Grant Burge Filsell Shiraz (Barossa 2003) 995 Kč
0,75 l Chassagne-Montrachet (Louis Latour, Cote de Beaune, Bourgogne AOC 2001) 1675 Kč