Menu Zavřít

Atény zasáhly další stávky a bude hůř

14. 10. 2011
Autor: profit

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes vyzval k národní jednotě a zároveň apeloval na parlament, aby dal zelenou dalším úsporám. Život v Aténách nadále ochromují další stávky, informovaly agentury Reuters a AFP.

Foto: Miloslav Hamřík

Podle Venizelose by si odbory měly přestat „hrát s ohněm“ a postavit se za společný cíl. Ministr současně vyzval k „národní jednotě v tomto klíčovém a nejistém období, kterému čelí Evropa i Spojené státy americké“. „Tohle je boj o naši existenci. Uděláme cokoliv,“ řekl řeckým zákonodárcům. Proti dalším škrtům chtějí hlasovat i nejméně dva poslanci tamní vládnoucí strany PASOK. Přesto by úspory měla schválit křehká většina.

Městská hromadná doprava v Aténách nefunguje již druhý den v řadě, ministerstvo financí i nadále blokují jeho nespokojení zaměstnanci. Protestní pochod k parlamentu během pátku naplánovali i řidiči taxi. V ulicích Atén a Soluně se válejí odpadky, protože pokračuje i desetidenní stávka tamních popelářů. Vláda již pohrozila, že si objedná soukromníky na odvoz odpadu a nevyplatí stávkujícím mzdy.

Protesty ale teprve vyvrcholí příští středu. Právě na tento den je naplánovaná generální stávka. Ta by měla být vůbec největší od začátku řecké dluhové krize.

ebf - tip - debata

Řecký premiér Jorgos Papandreu na svém čtvrtečním jednání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem a předsedou ministrů financí eurozóny (Eurogroup) a lucemburským premiérem Jean-Claudem Junckerem uvedl, že Řekové jsou odhodláni přijmout „bolestivé“ reformy. „Chceme změnit Řecko. A přestože to bude bolestivé, jsme odhodláni přijmout tyto změny v nejlepším zájmu řeckého lidu,“ sdělil Papandreu.

Lidé ale protestují i proti zavedení nové daně z majetku. Vláda ve snaze vyslyšet doporučení mezinárodních věřitelů, tedy Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu přijímá nepopulární škrty a reformy, které stále silněji narážejí na odpor obyvatel. V tomto týdnu inspektoři Evropské centrální banky, Evropské komise a MMF sdělili, že Řecko zřejmě dostane šestou tranši finanční pomoci v objemu osmi miliard eur na začátku listopadu. Podle trojky se ale Aténám v letošním roce nepodaří naplnit rozpočtový cíl, protože příjmy z privatizačního programu budou navíc nižší, než se očekávalo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).