Menu Zavřít

Atény zasáhly další stávky a bude hůř

14. 10. 2011
Autor: profit

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes vyzval k národní jednotě a zároveň apeloval na parlament, aby dal zelenou dalším úsporám. Život v Aténách nadále ochromují další stávky, informovaly agentury Reuters a AFP.

Foto: Miloslav Hamřík

Podle Venizelose by si odbory měly přestat „hrát s ohněm“ a postavit se za společný cíl. Ministr současně vyzval k „národní jednotě v tomto klíčovém a nejistém období, kterému čelí Evropa i Spojené státy americké“. „Tohle je boj o naši existenci. Uděláme cokoliv,“ řekl řeckým zákonodárcům. Proti dalším škrtům chtějí hlasovat i nejméně dva poslanci tamní vládnoucí strany PASOK. Přesto by úspory měla schválit křehká většina.

Městská hromadná doprava v Aténách nefunguje již druhý den v řadě, ministerstvo financí i nadále blokují jeho nespokojení zaměstnanci. Protestní pochod k parlamentu během pátku naplánovali i řidiči taxi. V ulicích Atén a Soluně se válejí odpadky, protože pokračuje i desetidenní stávka tamních popelářů. Vláda již pohrozila, že si objedná soukromníky na odvoz odpadu a nevyplatí stávkujícím mzdy.

Protesty ale teprve vyvrcholí příští středu. Právě na tento den je naplánovaná generální stávka. Ta by měla být vůbec největší od začátku řecké dluhové krize.

CIF24

Řecký premiér Jorgos Papandreu na svém čtvrtečním jednání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem a předsedou ministrů financí eurozóny (Eurogroup) a lucemburským premiérem Jean-Claudem Junckerem uvedl, že Řekové jsou odhodláni přijmout „bolestivé“ reformy. „Chceme změnit Řecko. A přestože to bude bolestivé, jsme odhodláni přijmout tyto změny v nejlepším zájmu řeckého lidu,“ sdělil Papandreu.

Lidé ale protestují i proti zavedení nové daně z majetku. Vláda ve snaze vyslyšet doporučení mezinárodních věřitelů, tedy Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu přijímá nepopulární škrty a reformy, které stále silněji narážejí na odpor obyvatel. V tomto týdnu inspektoři Evropské centrální banky, Evropské komise a MMF sdělili, že Řecko zřejmě dostane šestou tranši finanční pomoci v objemu osmi miliard eur na začátku listopadu. Podle trojky se ale Aténám v letošním roce nepodaří naplnit rozpočtový cíl, protože příjmy z privatizačního programu budou navíc nižší, než se očekávalo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).