Menu Zavřít

Auditoři: Mezinárodní sankce ruskou ekonomikou neotřásly, efekt je minimální

17. 10. 2018
Autor: čtk

Mezinárodní sankce měly na Rusko jen minimální efekt. Ekonomika země po sankcích uvalených kvůli anexi Krymu naopak vykázala mírné zlepšení, vyplývá z indexu auditorské firmy BDO, který sleduje ekonomickou vyspělost téměř všech států světa. V žebříčku 174 zemí si Rusko od roku 2014 polepšilo ze 74. místa na letošní 55. pozici. Investoři jsou podle BDO přesto při zvažování aktivit v této zemi výrazně opatrnější.

Podle studie BDO ekonomický index Ruska po sankcích vzrostl z hodnoty 49,66 v roce 2014 na 54,06 o rok později. Poté dva roky mírně klesal (na 52,79 v roce 2016 a 49,95 v roce 2017). Letos ale výrazněji posílil na 54,12.

„Naše indexové hodnocení Ruska nevykazuje žádný razantní skokový pokles, který by říkal: pozor, tady se něco stalo. Kdyby sankce měly výrazný dopad, náš index by to ukázal zhruba s ročním zpožděním, tedy už v roce 2015. Index ale v té době vykázal naopak posílení. Mírné klesání v následujících dvou letech o ničem závažném nevypovídá,“ uvedl Lukáš Hendrych z BDO.

Sankce podle něj zasáhly pouze dodavatelské sítě, které bylo nutné razantně přeorganizovat. „Ruskou ekonomikou jako celkem sankce neotřásly, přesto můžeme u investorů pozorovat, že sankce vnímají a jejich přítomnost zahrnují do rozhodování o tom, zda dále rozvíjet obchodní aktivity a případně v jaké formě. Rusko ale není odkázané jen na dodávky ze západních zemí,“ upozornil.


Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

 Putinův muž Sergej Aksjonov


Rozhodnutí Spojených států, EU a dalších zemí o sankcích přišlo poté, co Rusko výrazně zasahovalo do vypjaté politické situace na Ukrajině a nakonec anektovalo Krym. Sankce jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Pro některé ruské firmy znamenají ztížený přístup k mezinárodním financím, není také možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

ebf - tip - debata

Studie BDO zkoumá příjem na osobu, veřejný dluh, přímé zahraniční investice na osobu, míru inflace a ekonomické svobody, stav infrastruktury, daňové zatížení a tržní potenciál jednotlivých zemí.

Dále čtěte:

Čeští politici znovu navštívili anektovaný Krym. Kyjev důrazně protestuje

Putin prý Trumpovi navrhl referendum o Donbasu. Prezident USA si to údajně rozmyslí

Hrozba pro Rusko. Nové sankce by významně ohrozily ekonomiku země, tvrdí analýza

Ruské pokusy o anexi Krymu neuznáváme, ujistil Bílý dům

Ukrajina chce koupit americké systémy protivzdušné obrany. Jeden vyjde na 16,5 miliardy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).