Menu Zavřít

Aukční síň pro vynálezce

12. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Patenty se budou dražit – a prodávat je budou některé věhlasné společnosti

Dean Becker, náruživý sběratel klasických aut, listoval loni katalogem jedné aukce automobilů. Pomyslel si, proč by se stejným způsobem nemohly prodávat patenty. Firma Ocean Tomo, jejímž ředitelem Becker je, se bude zabývat právě tím. Pověřila jednu britskou aukční síň, aby se ujala tohoto úkolu a v hotelu Ritz-Carlton v San Francisku prodávala práva na všechno možné, počínaje technologií zobrazování Země a konče vodotěsným balením do teplem smrštitelných fólií (shrink-wrap).
Když si člověk pomyslí, co aukční síň eBay Inc. provedla s harampádím v garážích lidí, vytuší, co by Beckerův nápad mohl znamenat pro duševní vlastnictví. „V současnosti existuje trh, kde nikdo neví, jakou hodnotu tento majetek má,“ uvádí David Kappos, zástupce šéfa právního oddělení IBM, který má na starost patenty.
Ocean Tomo se sídlem v Chicagu patří k domáckým firmám, které chtějí vydělávat na patentech. Patentové obchody byly tradičně obestřeny tajemstvím a zatíženy horentními transakčními náklady. Kromě prodeje výrobku založeném na vynálezu je hlavní metodou, jak získávat hodnotu, udělování licencí na patentová práva. Ovšem licenční jednání jsou často namáhavá a musejí vycházet z ochoty vést soudní spory, což je nákladné.
Podle Kappose by aukce mohly pomoci podpořit „vznik likvidního trhu“ pro nákup a prodej patentů. Firma Ocean Tomo zatím převzala k prodeji přes 1200 patentů od takových společností jako AT&T, BellSouth, American Express a Kimberly-Clark.
Kdyby se aukce staly běžnou součástí světa patentů, pomohly by zjistit ceny a vybudovat trh. „Jako nezávislý vynálezce v tom vidím ohromnou příležitost, jak se skutečně předvést rozsáhlé základně společností, které by mohly mé patenty obchodně využívat,“ prohlašuje William L. Reber. Poté, co pracoval jako technik pro společnosti Walt Disney Co. a Motorola Inc., se osamostatnil a je držitelem 48 patentů, které dá do aukce pořádané 5. a 6. dubna.
Firma Kimberly-Clark Corp. bude prodávat patenty na nové vodotěsné balení typu shrink-wrap, které nehodlá obchodně využívat, a BellSouth Corp. bude dražit dvacet patentů v oborech, které už nepatří do jejího stěžejního podnikání, jako je například technologie vyhledávacích strojů. „Myslíme si, že je to dobrá metoda, která by se měla prozkoumat,“ prohlašuje Bill Hartselle z vedení divize patentového marketingu firmy BellSouth.

CIF24

MARKETINGOVÝ TRIK?

Patenty každého prodejce budu seskupeny do položek, když se budou týkat jedné společné oblasti. Některé položky budou obsahovat doplňkový materiál, jako prototypy výrobků, zápisníky vynálezců a v jednom případě osmdesát hodin s vynálezcem, který pomůže s transferem odborných znalostí. Ocean Tomo – jméno kombinující právnický akronym a japonské označení pro přítele – dostane z prodejní ceny 25 procent.
Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Ocean Tomo James E. Malackowski si přeje, aby se z ní stala „banka obchodující z duševním kapitálem“, která bude nabízet celou škálu výrobků a služeb včetně strategického poradenství týkajícího se fúzí a akvizic společností bohatých na patenty, oceňování patentů a pojištění proti žalobám za porušení patentů. Aukce je nedílnou součástí této vize. Je to, jak uvádí Malackowski, „základ pro to, aby se z patentů vytvořila kategorie investičního majetku“. Podle jeho názoru jsou patenty ve stejném postavení, v jakém byly před několika desetiletími nemovitosti, než byly spojeny s kohoutkem na Wall Street přes takové záležitosti jako realitní investiční trusty a hypoteční cenné papíry.
Někteří lidé nevidí v chystané aukci o moc víc než marketingový trik. A Malackowski má určitě slabost pro reklamu. Dvě firmy, s nimiž spolupracoval, než v roce 2003 založil Ocean Tomo, zpochybnily podrobnosti v jeho životopise na jeho webové stránce, kde popisuje investiční práci, kterou u nich vykonal. Malackowski tvrdí, že životopis byl přesný, ale po otázkách, jež mu položil BusinessWeek, ho upravil.
Přesto mnozí považují Malackowského za vizionáře. „My mluvíme o takových věcech, jako jsou nové cesty zpeněžování patentů, nové způsoby spekulování (s duševním vlastnictvím),“ uvádí Kappos z IBM, „Ocean Tomo si budoucnost rovnou vymýšlí.“

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?