Menu Zavřít

Auta, alkohol či tabák. Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

15. 8. 2018
Autor: Pixabay.com

Turecko zdvojnásobilo cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku. Nová cla zřejmě dále posílí nepřátelství mezi oběma zeměmi, které přispělo ke spuštění měnové krize v Turecku.

Výnos podepsaný tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem zvyšuje cla na osobní auta na 120 procent, na alkoholické nápoje na 140 procent a na tabákové listy na 60 procent. Zvýší se také cla na řadu dalšího zboží, včetně kosmetiky, rýže a uhlí.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na twitteru uvedl, že cla u některých produktů byla zvýšena v rámci principu reciprocity v odvetě za vědomé ekonomické útoky Spojených států vůči Turecku. Podle tureckého ministerstva obchodu činí hodnota dodatečných cel 533 milionů dolarů (12 miliard korun).

Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Spojené státy tento měsíc zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. U ocele zvýšily clo na 50 procent a u hliníku na 20 procent.

Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy přispívají k poklesu kurzu turecké liry. Ta již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent a v pátek zažila největší jednodenní propad od turecké finanční krize v roce 2001. Propad liry zasáhl světové akciové trhy i kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách, což by mohlo mít negativní dopad na evropský bankovní sektor.

Vývoj kurzu Turecké liry k dolaru

TRYUSD Chart

Zdroj: IEconomics.com

Turecká lira si dnes vůči dolaru připisovala zhruba šest procent a na krátkou dobu zpevnila pod hranici šesti lir za dolar. Turecká měna podle analytiků těží z podpůrných opatření centrální banky i z nadějí na zlepšení vztahů Turecka s Evropskou unií díky propuštění dvou řeckých vojáků, které Ankara držela ve vazbě kvůli podezření ze špionáže.

Erdogan dnes telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Mimo jiné vyjádřili odhodlání zlepšit vzájemné vztahy, uvedla agentura Reuters.

V pondělí se dolar vůči liře vyšplhal na nový rekord 7,24 liry za dolar. V úterý lira posílila asi o osm procent a během dneška zpevnila až na 5,75 liry za dolar.

Institut pro mezinárodní finance (IIF) dnes uvedl, že turecká lira je nyní výrazně podhodnocená a během jednoho až dvou let by měla posilovat. Upozornil také, že růst turecké ekonomiky zpomaluje, zatímco turecký export nabírá na síle, což zlepšuje vyhlídky platební bilance země. Podle hlavního ekonoma IIF Robina Brookse by se kurz liry měl z hlediska makroekonomických ukazatelů pohybovat zhruba v rozmezí od pěti do 5,5 liry za dolar.

Erdoganův mluvčí dnes předpověděl, že oživení turecké liry bude pokračovat. Uvedl také, že problémy se Spojenými státy, které k propadu liry přispěly, se podle jeho očekávání vyřeší. V souvislosti se zvýšením celních poplatků na některé americké zboží uvedl, že Turecko sice nemá zájem rozpoutat ekonomickou válku, nemůže ale nečinně přihlížet, pokud je napadeno.

CIF24

Přečtěte si také:

Vliv Erdogana i cla na ocel a hliník. Turecká lira se propadla na rekordní minimum

Erdogan odmítá Trumpovu hrozbu. Kvůli stíhačkám F-35 je připraven obrátit se na arbitráž

Turecko je pro Čechy levným rájem. Tamní měna rekordně oslabuje

Rusko považuje sankce za vyhlášení obchodní války. Odpoví politicky i ekonomicky

Čína zavede nová cla na americké zboží. Zasáhnou například auta či ropné produkty

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Americký prezident Ronald Reagan v roce 1982.


  • Našli jste v článku chybu?