Menu Zavřít

Autoprůmysl

26. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

KL24

Rádia z Trutnova

Společnost Siemens VDO Automotive, výrobce autosoučástek, zahájila o víkendu v Trutnově stavbu nového výrobního a skladového areálu za zhruba 400 milionů korun. Továrna, která by měla být hotová v únoru příštího roku, má zaměstnat až 360 lidí. Siemens VDO začala v Trutnově působit před rokem, když převzala výrobní areál po firmě Infineon Technologies, která tam produkovala elektrosoučástky a při svém odchodu propustila všechny zaměstnance. Kromě Trutnova má Siemens VDO výrobní závody v Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm a Adršpachu.

Padne milion?

Tuzemské automobilky zvýšily v prvním pololetí výrobu osobních a lehkých užitkových aut o 6,2 procenta na 479 757 vozů. Vývoz automobilů pak stoupl o 9,4 procenta na 439 308 aut. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. Nejvíce se na růstu výroby podílela Škoda Auto, která meziročně zvýšila produkci o devět procent na 318 588 vozů. Kolínská TPCA zvýšila výrobu malých peugeotů, toyot a citroenů o 1,2 procenta na 161 164. Dalšímu českému výrobci, Kaipanu, vzrostla produkce stejnojmenných sportovních roadsterů ze čtyř na pět. Reálně tedy do konce roku může dojít k překročení hranice milionu vyrobených vozidel, jejíž prolomení v lednu odhadovali odborníci až o rok později.

Peníze pro Korejce

Vláda schválila vyčlenění 900 milionů korun na stavbu továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Částka půjde z programu zaměřeného na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury, ve kterém je letos k dispozici zhruba miliarda korun. Pro ČTK to uvedl tiskový odbor vlády.

  • Našli jste v článku chybu?