Menu Zavřít

Avast vstoupil na londýnskou burzu. Akcie zahájily poklesem

10. 5. 2018
Autor: Avast

Akcie původně české antivirové společnosti Avast se ode dneška obchodují na Londýnské akciové burze (LSE). Obchodování však zahájily poklesem a během dne ztrácely až 5,4 procenta na 236,50 pence za akcii. Nakonec uzavřely na 246 pencích, což znamená 1,6 procenta pod nabídkovou cenou 250 pencí.

Nabídková cena ohodnotila celý podnik na zhruba 2,4 miliardy liber (přes 69 miliard Kč). Firma získala prodejem akcií 147,4 milionu liber (4,3 miliardy korun), peníze chce využít ke snížení dluhu, napsal ekonomický list Financial Times.

Jde o jednu z největších primárních emisí akcií technologické firmy na londýnské burze vůbec. Firma plánovala primární nabídku už v roce 2012 ve Spojených státech, ale kvůli podmínkám na trhu od plánu ustoupila.

Nynější primární nabídka Avastu celkově zahrnovala téměř 241 milionů akcií, z toho asi 59 milionů tvořily nové akcie. Nabídka tak představovala zhruba 25,3 procenta celkového počtu akcií podniku. „Dnešek je pro Avast významným milníkem,“ uvedl generální ředitel Vince Steckler. „Věřím, že vstup na LSE podpoří náš další růst,“ dodal.

Avast
Avast celosvětově zaměstnává 1600 lidí, z toho zhruba 1000 v Česku, konkrétně v Praze a Brně. Pobočky má v 15 zemích včetně USA, Japonska nebo Ruska. Mezi nejvýznamnější trhy společnosti patří USA, Brazílie, Francie nebo rychle rostoucí Indie.

Firmu založili už v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení a v současnosti se řadí ke světové špičce. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší světovou antivirovou firmou za společností Symantec. K největším firmám v oboru se řadí i společnost Eset s centrálou v Bratislavě, která má přes 110 milionů uživatelů.

Avast loni zvýšil konsolidované výnosy o 91 procent na 653 milionů dolarů. Proti zisku 25 milionů dolarů v roce 2016 se však loni propadl do ztráty 34 milionů dolarů. Provozní zisk vzrostl čtyřnásobně na 124 milionů dolarů.

Podíl 46 procent v Avastu nyní drží jeho zakladatelé, 29 procent má investiční společnost CVC Capital Partners sídlící v Lucembursku, zaměstnanci a management vlastní 18procentní podíl.

Z českých firem své akcie v Londýně v minulosti upisovala nebo obchodovala například těžební firma NWR, výrobce léků Zentiva nebo skupina Stock Spirits, do které patří i Stock Plzeň.

Šéf pražské burzy (BCPP) Petr Koblic Hospodářským novinám (HN) řekl, že akcie Avastu se budou od pondělí obchodovat i v Praze. Transakce s akciemi jedné firmy na dvou burzách jsou možné v rámci takzvaného duálního listingu.

Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Trnkou z Esetu

 Zakladatel antivirové společnosti Esest Miroslav Trnka

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Rozklad a strašidlo. Online svět je vydán na milost zločinu a korporátní i státní blahovůli

Esej: Diktatura digitariátu

Druhý den grilování: Zuckerberg přiznal, že se sám stal obětí akcí Cambridge Analytica

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).