Menu Zavřít

Avers prošel

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Firma může dokončit práci v Alžíru

PRAHA (mtc) - Firma Avers úspěšně prošla prověrkou generálního sekretáře ministerstva zahraničí (MZ) Vladimíra Zavázala a rekonstrukci ambasády v Alžíru může dokončit na základě uzavřených smluv. Tato zakázka přitom původně spadala mezi podezřelé stejně jako další zakázky na opravy našich velvyslanectví v zahraničí, které za minulého ministra Jana Kavana získaly společnosti Block a PSJ Holding. V případě těchto firem byla po výpovědích Srbovy spolupracovnice Evy Tomšovicové vznesena podezření z korupčního chování.
Firma Avers získala od ministerstva zahraničí v nedávné minulosti dvě zakázky. Menší za sedm milionů v Konferenčním centru Štiřín (za ředitele Jiřího Zoufala) a větší za necelých sto milionů na rekonstrukci ambasády v Alžíru. Tomšovicová při policejním výslechu letos v červenci uvedla, že od představitelů Aversu převzala dva úplatky pro Karla Srbu (bývalého generálního sekretáře MZ) a Tomáše Pfeffera (předsedu dozorčí rady firmy Certos, organizátora veřejných výběrových soutěží pro ministerstvo zahraničí) ve výši jednoho a čtyř a půl milionu korun. Jan Koška a Milan Brejla z Aversu to popřeli jako výmysl.
Společnosti Block a PSJ Holding tak úspěšné nebyly. Zakázku v Záhřebu firma Block neuskuteční a bude vypsáno nové výběrové řízení, neboť nynější vedení ministerstva zjistilo její předražení o desítky milionů korun. Zakázku ve Vilniusu PSJ Holding po jednání s Vladimírem Zavázalem zlevnil o dvacet milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?