Menu Zavřít

Avokádo: ovoce, nebo zelenina?

24. 11. 2003
Autor: Euro.cz

AVOKÁDO, PŮVODEM ZE STŘEDNÍ AMERIKY, DNES MŮŽETE BĚŽNĚ KOUPIT V SUPERMARKETU. NĚKDY SE V REGÁLECH NACHÁZÍ VEDLE TROPICKÉHO OVOCE, S NÍMŽ SE VŠAK NESMÍ PLÉST. BEZ ÚPRAVY TOTIŽ CHUTNÁ NEVÝRAZNĚ AŽ MDLE. TEPRVE PO ÚPRAVĚ, AŤ UŽ TEPELNÉ ČI STUDENÉ, VYNIKNE JEHO NEZAMĚNITELNÁ CHUŤ.

V literatuře se avokádo někdy řadí mezi ovoce, jindy mezi zeleninu. Tvarem připomíná hrušku. Odtud i jeho český botanický název hruškovec přelahodný (persea gratissima nebo americana). Někdy se mu také říká „máslové ovoce“ nebo „pralesní margarín“, neboť obsahuje až 30 % oleje. Díky tomu je jednoznačně nejkaloričtějším ovocem i zeleninou. Obsahuje asi 163 kalorií na 100 gramů váhy. Je bohatý na vitaminy A, B, C a E, bílkoviny, proteiny, minerální látky a obsahuje zhruba 70 % vody. Má znamenitou oříškovou chuť. Avokádo se dnes kromě Střední Ameriky pěstuje v mnoha tropických i subtropických oblastech. K dostání je po celý rok, ale jeho sezona je od května do června, kdy jsou plody nejchutnější. Má dvě odrůdy, běžnější je ta tmavozelené barvy, druhá má slupku černou bradavičnatou. Avokádo je zralé, když se do něj dá prstem vytlačit dolíček. Můžete však koupit i plody tvrdší, v lednici vydrží a dojdou. Avokádo se porcuje nožem. Slupka se neloupe. Plod se podélně rozpůlí, do pecky se zabodne nůž a když je avokádo zralé, pecka se sama vyloupne. Servíruje se takto rozpůlené, ochucené solí a citronovou šťávou, nebo ozdobené ochucenými krémy. Pokud se používá pro další úpravu, dužina se vydlabe lžící. Dužina se upravuje do salátů a je jejich výbornou součástí, dá se přidat téměř do jakéhokoliv. Chutné jsou i pomazánky, například v kombinaci s čerstvým sýrem. Pokrmy z avokáda se nemohou připravovat dlouho dopředu, neboť hnědne a nepomůže ani citronová šťáva. V evropských končinách se jí převážně studené jako předkrm, nebo je součástí salátů. V mexické kuchyni se používá i tepelně upravené.

JAK NA TO

Guacamole

FIN25

Pokrm, který avokádo proslavil, je mexické Guacamole. Najdete jej na jídelním lístku každé mexické restaurace, ale můžete ho vyrobit i doma. Pokud si ho objednáte v restauraci, pro jistotu se zeptejte, zda jde o domácí přípravu, někde podávají guacamole průmyslově vyráběné, které se s čerstvým nedá srovnat. Pravé guacamole se připravuje z cibule, česneku, citrónové šťávy a kůry, čerstvého koriandru a omáčky taco, ta se dá ve většině hypermarketů koupit hotová, ale připravit ji není složité. Na oleji osmahnete po jedné cibuli a zelené paprice (obojí nakrájené na drobno), přidáte jednu nasekanou chilli papričku, po půl lžičce kmínu a koriandru a půl prolisovaného stroužku česneku. Nakonec přidáte 400 gramů rajčat v konzervě, trochu protlaku a ochutíte špetkou soli, cukru a pepře. Do guacamole potřebujete půl porce omáčky taco, tu druhou můžete zamrazit a v mrazáku uchovat až 3 měsíce. Guacamole se nevaří. Ve větší misce promícháte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, kůru a šťávu z jednoho a půl citronu, omáčku taco a dužinu ze tří avokád. Ochutíte lžící čerstvého koriandru, solí a čerstvě mletým pepřem. Podává se běžně s tortillovými chipsy, ale výborně se hodí i k čerstvé, na proužky nakrájené zelenině (papriky. řapíkatý celer, okurky). Je také jednou z přísad do pšeničných placek tortill.

Varianta na guacamole (rychlejší a na suroviny méně náročná příprava) V míse smícháte dužinu ze dvou avokád, přidáte šťávu z půlky citrónu, dvě oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata bez jader (můžete použít i rajčata z konzervy), polovinu nastrouhané cibule, drcený stroužek česneku, půl lžičky worcestrové omáčky, 4 lžíce bílého jogurtu, sůl a pepř.

  • Našli jste v článku chybu?