Menu Zavřít

Babiš chce okleštit Němečkovo ministerstvo

19. 5. 2015
Autor: čtk

Snaha ministra financí Andreje Babiše získat kontrolu nad finančními toky ve zdravotnictví nebere konce. V materiálu, který poslalo na vládu ANO v rámci hodnocení koaliční spolupráce a jejž má týdeník Euro k dispozici, klade Babišova strana výslovný požadavek, aby prošel její návrh na takzvanou transparenční novelu.

Ta má donutit zdravotní pojišťovny zveřejňovat smlouvy. V návrhu z dílny Andreje Babiše se pak počítá i s výrazným posílením role ministerstva financí.

„Chceme, aby schválil (ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček – pozn. red.) takzvanou transparenční novelu tak, jak ji navrhujeme – tedy hlavně posílení úlohy ministerstva financí,“ uvádí materiál. Babišovo ministerstvo chce například rozhodovat při případné finanční výpomoci pojišťovnám a chce navýšit i počet zástupců ministerstva financí ve správních radách zaměstnaneckých pojišťoven.


Čtěte také: Zdravotnictví letos zpřísní dohled nad pojišťovnami


Návrh je v současnosti ve zdravotnickém výboru sněmovny a projednán bude již tento týden. Němeček je přitom zásadně proti.

Podle něj je zákon uspěchaný, protože původně vláda počítala s jeho předložením až v prosinci letošního roku. Babiš ovšem svůj návrh tlačí narychlo právě přes sněmovní výbor.


Čtěte také:

Babiš: S Němečkem nemám žádný spor. Chci jen transparentní zdravotnictví

ebf - tip - debata

Babiš pokračuje v útoku na Němečka: Být z hnutí ANO, ve vládě by skončil

Martin Čaban: Politické mlýny ještě melou

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).