Menu Zavřít

Babiš: Lidé se mají skvěle, k protestům není důvod

8. 6. 2019
Autor: čtk

V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací, řekl dnes premiér Andrej Babiš v reakci na protesty za jeho demisi. Na konferenci Globsec v Bratislavě Babiš také uvedl, že do politiky by nevstoupil, pokud by neselhaly tradiční strany.

„Česká republika není Slovensko. V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací,“ řekl Babiš na dotaz moderátora odpolední diskuse, ve které Babiš vystoupil spolu se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim.

Chodíte na demonstrace proti Andreji Babišovi?

Pellegrini zase byl tázán v souvislosti s vývojem v zemi po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, po které v zájmu řešení politické krize a v době mohutných protivládních demonstrací rezignoval z postu premiéra šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico. Do čela vlády se postavil Pellegrini, který je místopředsedou Směru-SD.

Podle Babiše není žádný důvod, aby lidé protestovali, protože se mají skvěle. „Chápu, že jsou protesty, já to akceptuji. V tomto prostoru je plno nepravd. Za to období, co jsem v politice, se nashromáždilo ohromné množství lží,“ řekl Babiš. Dodal, že pokud pokud by neselhaly tradiční politické strany, nikdy bych nešel do politiky.


Přečtěte si komentář: Příliš brzy na vítězství


Český premiér již dopoledne na jiné konferenci v Bratislavě zpochybnil, že by za jeho demisi tento týden v Praze protestovalo 120 tisíc lidí. Řekl, že podle policie se demonstrace zúčastnilo na 70 tisíc osob.

WT100

Západní agentury Reuters, DPA či APA v den protestu psaly o desítkách tisíc účastníků demonstrace, agentura AFP o zhruba stovce tisíc.

Čtěte také:

Babiš zkritizoval demonstranty: Lidé křičí nepravdy, Minář se chce jen zviditelnit

Tisíce lidí v celém Česku opět demonstrovaly proti Babišovi a za nezávislou justici

Benešová chce zavést funkční období pro žalobce. Nejvyšší státní zástupce Zeman souhlasí

Komentář: Přichází drsná Mařenka

Počtvrté proti Benešové a Babišovi. Na demonstraci na Václavské náměstí přišlo 50 tisíc lidí

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí Evropská komise. Česko má vrátit část dotací pro Agrofert

  • Našli jste v článku chybu?