Menu Zavřít

Babiš se přidává k Sobotkovi. Macronovi prý fandil taky

24. 4. 2017
Autor: čtk

I když vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš fandil ve francouzských prezidentských volbách vítězi prvního kola Emmanuelovi Macronovi, nesdílí jeho názory na migraci a integraci Evropské unie. Názory jeho protikandidátky do druhého kola Marin Le Penové označil za extrémní. Současně dnes před novináři zopakoval, že byly poraženy tradiční strany, jejichž kandidáti do hlasování, které se uskuteční za dva týdny, nepostoupili.

„Já osobně pana Macrona znám, je to netradiční politik. Vyhrálo hnutí. Je třeba říct, že porazil tradiční politické strany,“ uvedl Babiš, který zařazuje mezi „netradiční politiky“ i sebe. „I když samozřejmě jsem mu fandil, neznamená to, že bych sdílel jeho názory na migraci a na integraci EU,“ konstatoval. Podle něj se ukáže, zda jde z Macronovy strany pouze o předvolební sliby.


Připomeňte si průběh a výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb:

Macron slaví, Le Penová chystá velkou ofenzívu. Sledujte ŽIVĚ

 šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová


Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá v to, že Macron zvítězí i ve druhém kole francouzských prezidentských voleb. V případě triumfu jeho protikandidátky Le Penové by hrozil vzestup nacionalismu a protekcionismu, což by mohlo negativně ovlivnit Evropskou unii, ale i české investice nebo obchod.

Macron postoupil do druhého kola se 23,75 procenta hlasů. Kandidátka krajní pravice Le Penová získala hlasy 21,53 procenta voličů.


Přečtěte si aktuální komentář:

MMF24

Komentář: Vive la France - a co dál?

 Emmanuel Macron a jeho žena Brigitte


Le Penová chce imigraci do Francie zásadně omezit. Podle centristického Macrona si Evropa „na masový příliv uprchlíků musí zvyknout“, protože nejde zastavit. Vítěz prvního kola voleb je také zastáncem úzké integrace EU, zatímco Le Penová je odpůrkyní pokračování unie.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).