Menu Zavřít

Babišovi produktoví bojovníci

28. 1. 2014
Autor: Euro E15

S přicházející novou vládou jakoby začínala doba lehkého politického retra. Na své pozice se vracejí vyhození úředníci, kterým vláda dává punc zneuznaných hrdinů. Je to styl zejména Babišova ANO 2011, které neopustilo svůj marketingový drive. Na první signální to na voliče musí působit dobře.

Pan Tenaten, který bojoval proti korupci a zlá klika ho odstavila, bude teď naše eso. Pokud možno ho ještě povýšíme a on už ten bordel dá do pořádku, vyhodí ty, kteří nepracují, protože my nejsme politici a pracujeme a všechno spasí centrální nákupy.

Ze strany oněch z různých důvodů vyšachovaných nešťastníků je pak skok na Babišův marketingový trik dílem z části jejich pochroumaného ega, z části nutnost, protože by měli potíž s tím se uplatnit.

A o kom je řeč? Začněme třeba vyhozenou šéfkou kvality staveb ŘSD Miloslavou Pošvářovou. Svou až manickou zarytostí si udělala spoustu nepřátel (některé zcela právem), ale hlavně jí to vyneslo neshody v auditorské firmě Mott MacDonald, kde musela skončit. Nato nastoupila do státní správy a pro stojaté vody klientelistických vztahů to bylo boží dopuštění. Šéf ŘSD Pavel Kočica ji vyhodil, Babišův budoucí ministr dopravy Antonín Prachař se už nechal slyšet, že ji vezme zpět.

Pošvářová má za sebou ty největší dopravní kauzy - zvlněnou D47 či údajně popraskaný Lochkovský most na pražském okruhu. Tam mimochodem hrají podle zasvěcených roli v její zarytosti ještě její vztahy s profesory z ČVUT, kteří se jednak na mostu podíleli a jednak ji kdysi vyhodili od zkoušek.

Eso jménem Jourová

Dalším esem je pak Věra Jourová. Na té dokonce Babiš postavil veleúspěšnou volební kampaň. Jourová se vrací do čela ministerstva pro místní rozvoj. Kdysi tam pracovala jako náměstkyně, než ji smetlo falešné obvinění v kauze Budišov. Na Jourové si mimochodem Babišovo ANO v kampani poprvé vyzkoušelo, jak marketingový tah s nasazováním ukřivděných hrdinů funguje.

Seznam je ale samozřejmě delší. Lukáš Wagenknecht bude Babišovým náměstkem na ministerstvu financí. Wagenknecht je bývalým auditorem dopravního podniku. I on má za sebou velké kauzy, jako je dostavba trasy metra A, upozorňoval na nedostatky ve vztazích s firmou IDS, která dozorovala i předražený tunel Blanka. Wagenknecht byl dokonce pod policejní ochranou poté, co se ho někdo pokusil vytlačit autem z dálnice.

Taktika zatím Babišovi vychází. Preference jeho strany jsou stále vysoko a nemusel by se bát ani případných předčasných voleb, pokud to v koalici nebude klapat. Jízda „na efekt“ ale nemůže trvat už moc dlouho. Za pár dní přijde doba, kdy se bude muset začít opravdu něco dělat.


Čtěte další komentáře Petra Weikerta:

Práce pro Fialu

Sobotka opatrný

WT100

Jak se díváme na koalice


  • Našli jste v článku chybu?