Menu Zavřít

Babišovo hnutí v roce čtyři

16. 2. 2015
Autor: Euro.cz

V údajně nepolitickém hnutí členové politikaří a rvou se o moc jako kdekoli jinde. A demokratické principy jdou často stranou

Sonda do nitra hnutí ANO před zlomovým celostátním sněmem nabízí nebývalý počet příběhů, na jejichž konci nechybí vylučování ze strany či odstavování z funkcí. Čtvrtým rokem fungující hnutí prochází problémy, které může nadcházející sněm na přelomu února a března ještě prohloubit. Komunální volby a následné soupeření o vliv v jednotlivých regionech otevřely cestu tomu, čeho se Andrej Babiš původně tolik obával. I proto nechtěl věnovat regionálním volbám příliš pozornosti. „Pro nás je důležitá hlavně Praha,“ tvrdil před volbami. Jenže jeho lidé obsadili radnice i v mnoha menších městech a hnutí, které původně mělo v plánu dělat vše jinak a hlavně nepoliticky, zabředlo do lokálních vnitrostranických šarvátek, které tak dobře známe z ostatních stran. Řadoví členové se dnes titulují i poměrně odvážnými výrazy: svoloč, korupčníci či mafiáni. Odstřel za kritiku Iveta Hejnová, někdejší podnikatelka v realitách, je karlovarskou radní pouhých pár měsíců a už se ve zlém rozloučila s hnutím, které ji do rady vyslalo. Na začátku ledna, poté co v regionální příloze deníku Dnes kritizovala údajný nedostatek demokracie mezi svými spolustraníky, ji předsednictvo ANO v čele s Andrejem Babišem vyloučilo. Jednání radní Hejnové bylo podle oficiálního vyrozumění podepsaného Babišem „v rozporu se zájmy hnutí“. Nevybíravým vyjádřením v regionálním tisku Hejnová podle svých slov reagovala na půtky v karlovarské buňce, kde se po úspěšných volbách mezi členy naplno rozhořel boj o lukrativní posty v orgánech městských společností.

„Do hnutí jsem vstupovala kvůli programu, který mne v mnohém oslovil, a měla jsem zájem jej tak prosazovat. Šlo zejména o boj s klientelismem a dosazování odborníků do funkcí.

Ale když hnutí samo není schopné tato pravidla dodržovat, tak je to pro mne velké zklamání,“ tvrdí nyní nezávislá radní Hejnová. Z centrály hnutí ji prý nikdo o vyloučení neinformoval.

O tom, že už není členkou ANO, se dozvěděla při zasedání karlovarského zastupitelstva.

Předsednictvo hnutí ji před vyloučením nevyslechlo, aby svůj postoj obhájila. „Byla to chyba,“ přiznává dnes člen předsednictva a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle vyjádření ANO byl Hejnové odeslán „vylučovací dopis“. „Odůvodnění dostala poštou z centrály,“ uvádí k tomu Jaromír Hasoň z tiskového oddělení hnutí. Hejnová však nic neobdržela. „Tak se ten dopis asi ztratil někde po cestě,“ reaguje vyloučená politička.

Rozpory s podivnými konci ochromily v posledních dnech hnutí i jinde. O post šéfa v ostře sledované organizaci v Praze 1 přišel v lednu Jiří Janoušek. Na sněmu, kam nebyl podle svých slov pozván ani o něm nevěděl, byl zvolen nový předseda Karel Grabein Procházka. Jiří Janoušek dodnes pokládá za toho pravého šéfa sám sebe. „Sešlo se pár lidí a odhlasovali si nového předsedu. Nevím, jak je to možné. Je to v rozporu se stanovami,“ Janoušek. „Žádal jsem paní Kleslovou (předsedkyně pražského ANO) o vysvětlení, ale nikdo se se mnou nechtěl bavit,“ pokračuje jeden ze zakládajících členů hnutí. Podle několika zdrojů týdeníku Euro z pražského hnutí ANO byl Janoušek vyměněn proto, že nepůsobil příliš loajálně právě vůči pražské šéfce Radmile Kleslové. Ta se snaží několik posledních „odbojných“ pražských buněk zpacifikovat.

Týdeník Euro se pokusil s Radmilou Kleslovou spojit, ale na zaslané dotazy neodpověděla. Je na dovolené v zahraničí. Vedení hnutí nicméně považuje svržení Janouška za platné a jeho výhrady nechá posoudit rozhodčí a smírčí komisí. Zásadní roli v ní hraje manažer Agrofertu pro klíčové zákazníky a blízký spolupracovník Andreje Babiše Jiří Haspeklo. „Já ani nevím, co se přesně bude v komisi projednávat. Podklady mi připravují zaměstnanci Agrofertu, kteří jsou členy komise, a spojkou mezi mnou a jimi je pan Haspeklo,“ říká předseda komise a advokát Milan Hulík. Výsledek sporu sice určí předseda, ale při rozhodování je závislý na tom, jaké informace mu o jednotlivých kauzách připraví ostatní členové komise, mezi nimiž jsou i zaměstnanci Agrofertu.

Překvapení se nevylučuje Hnutí ANO ve čtvrtém roce své existence tak trochu připomíná firmu, kde příliš nefungují odbory, protože i ty ovládá zaměstnavatel.

Celostátní sněm, který proběhne v Centru pohybové medicíny na pláni Agrofertu na pražském Chodově, bude řešit především jednu klíčovou otázku: dokáže Andrej Babiš ještě více upevnit svůj vliv uvnitř hnutí? Dva hlavní proudy, do nichž se hnutí ANO před sněmem výrazně rozpadá, mají o řešení této otázky zcela odlišné představy. První skupina je připravena schválit Babišovi téměř vše. Patří do ní například šéf poslanců ANO, manažer externích vztahů Agrofertu a hlavní kandidát na prvního místopředsedu hnutí Jaroslav Faltýnek, pražská předsedkyně hnutí a dlouholetá Babišova spolupracovnice Radmila Kleslová či ministr životního prostředí Richard Brabec nebo poslanec Jan Volný. Poslední tři jmenovaní kandidují na řadové místopředsedy.

Neformální hlavou druhé skupiny lidí, která nepřijímá Babišův direktivní styl s nadšením, je dnes ministr obrany a jedna z hlavních marketingových tváří hnutí Martin Stropnický. Původně měl získat Babišovu podporu při snaze stát se druhým nejvýše postaveným mužem hnutí. Babiš však dal později přednost Faltýnkovi, kterého také při kandidatuře na post prvního místopředsedy veřejně podpořil. Faltýnek posléze získal z krajů osm nominací.

Jednu nominaci má i Kleslová, ale Babiš si její zvolení nepřeje. Měla by se podle něj stát pouze členkou předsednictva. Přestože Martin Stropnický při nominacích v krajích příliš neuspěl a nakonec může být rád, že je nominován alespoň na řadového místopředsedu, není zcela vyloučeno, že se nakonec na sněmu rozhodne vystoupit proti Faltýnkovi a pokusit se i bez nominace o post prvního místopředsedy. Sám svou kandidaturu přímo na sněmu jednoznačně nevyloučil. „Záleželo by na tom, jak silná by ta podpora byla,“ uvedl. Jeho handicapem však je, že dosud nebyl v dostatečně úzkém kontaktu s regionálními politiky hnutí, zčásti i kvůli svému vládnímu angažmá. „Přesto začínáme Martinovi shánět podporu napříč kraji. Vím, že ta šance tady je. V hnutí je mnoho lidí, kteří udělají vše pro to, aby nebyl zvolen Faltýnek. A Martin je důstojný protikandidát,“ tvrdí jeden z vysoce postavených členů hnutí.

Dost bylo Faltýnka Faltýnek si podle zdrojů týdeníků Euro z poslaneckého klubu ANO před sněmem uškodil hlavně tím, jak klub řídí. „Zhruba polovina poslanců už toho má dost,“ uvedl jeden ze zákonodárců ANO. Poslanci Faltýnkovi vytýkají hlavně nedostatek informací. Podle jejich mínění je často postaví před hotovou věc, aniž by s nimi diskutoval. Třeba v případě odvolání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Skupina poslanců chtěla minulý týden v úterý nabídnout na uvolněný ministerský post ze svého středu poslance a advokáta Radka Vondráčka. Jaroslav Faltýnek jim však pouze oznámil, že novým ministrem se stane Robert Pelikán. „Komunikaci uvnitř poslaneckého klubu opravdu vnímám jako problém,“ připouští Faltýnek. Své zvolení místopředsedou zdaleka nepokládá za jasné.

„Na sněmu může získat podporu někdo i bez předchozí nominace,“ upozorňuje šéf poslanců, který byl na předchozím sněmu před dvěma lety taktéž favoritem na post místopředsedy, taktéž ho delegátům doporučoval Andrej Babiš, ale nakonec se málem nedostal ani do vedení hnutí. Koho by Babiš při případném souboji Faltýnek-Stropnický podpořil, neřekl. Na dotaz týdeníku Euro neodpověděl.

WT100

„Byl bych nejradši, aby ve vedení vznikl nějaký mix, kde budou poměrně zastoupeni lidé z obou skupin. Jak ti manažeři, kteří už prokázali, že jsou dobrými politiky, tak ti, kteří přišli zvenčí. O tom, kdo zasedne ve vedení, budou nakonec na sněmu rozhodovat dohody krajů. Je to standardní proces stejně jako v kterékoliv jiné straně,“ říká poslanec Martin Komárek a potvrzuje tak, že i v hnutí ANO budou při hlasování o obsazení klíčových stranických pozic rozhodovat zákulisní dohody přímo na sněmu.

O autorovi| zlobí se • novotnyj@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).