Menu Zavřít

BÁJNÝ AGENT VÁGNER

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Vypadá to složitě, ale je to až trapně banální: skandální tance kolem Bezpečnostní informační služby z minulého týdne má na svědomí tajemný agent Vágner. To kvůli němu se už dříve pohnula země pod reportérem Tomášem Smrčkem, potom i pod šéfem civilní kontrarozvědky Jiřím Růžkem, ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Tomášem Kadlecem a předsedou parlamentní komise pro kontrolu BIS Janem Klasem (ODS).

Nebýt Vágnera a jeho opilé jízdy autem noční Prahou, neměl Jiří Růžek, tehdy šéf Vojenského obranného zpravodajství, koho krýt před ztrátou řidičáku. Tomáš Smrček by o tom nenatočil reportáž, díky níž vyšla najevo Růžkova účelová lež v osobní prospěch člověka, který nebyl ani jeho podřízeným. Růžkovi vzápětí hrozilo potupné odvolání. Vzápětí však jeho BIS odhalila, že Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) vydává osvědčení o prověrkách na různé stupně utajení, jak se mu kdo zalíbí. S tím vyšlo najevo, že tajná služba měla v úřadě svého agenta, který odposlouchával Kadlecovy telefonáty. Minulé úterý přehrál Růžek poslanecké komisi pro kontrolu BIS nahrávku rozhovoru mezi Kadlecem a šéfem komise Klasem. Klas z toho vychází jako vynašeč tajných zpráv, dokonce Kadlecovi. A smršť pokračuje: Růžek žaluje Klase za únik, Klas žaluje Růžka kvůli odposlechu, komunistická poslankyně Zuzka Rujbrová (Růžkova známá) žádá pád Klase. O odchodu Kadlece hlasovala pro změnu ve čtvrtek 28. června na návrh Vladimíra Špidly vláda, pro odvolání byl ovšem jen navrhovatel (má v kompetenci BIS), takže kabinet tak Kadlece podržel.

Skončeme ten kaleidoskop. Fraška o tom, jak čeští agenti nepotřebují vnějšího nepřítele, protože si se svým stihomamem vystačí sami, je nekonečná. Snad by jejich honička za vlastním ocasem byla i k smíchu, kdybychom si tuto službu neplatili z daní a nespoléhali na ni jako na garanta bezpečnosti.

CIF24

Možná se Růžek pokouší Kadlece potopit kvůli tomu, že se do budoucna navrhuje, aby příslušníkům i hlavounům BIS podepisoval předepsaná osvědčení o prověrkách právě NBÚ. Potom by mohl Růžka popravit Kadlec, neboť lhaní se netoleruje. Tak či tak, Růžkův pokus zachránit si kůži tím, že vypustil mlhu, zakřičel chyťte zloděje a zatáhl do hry politiky, je nepřípustný. BIS má sloužit demokratickému státu, a ne zájmům jednotlivce. Může být, že s Kadlecovým úřadem není vše v pořádku, ale šéf BIS je zralý k odchodu.

A propos, kdo je to vlastně ten tajemný agent Vágner? V civilní kontrarozvědce nikdo toho jména nikdy nepůsobil. Existuje podezření (možná že je to vtip), že jde o bývalé krycí jméno samotného Růžka a za volantem kdysi policie přistihla přímo jeho. To by byl jen další, skoro neuvěřitelný důvod k Růžkovu pádu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).