Menu Zavřít

Bakala a Kadas prodali další firmu. Jejich společné působení končí

24. 1. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro E15

Finančníci Zdeněk Bakala a Peter Kadas se podle zjištění Euro.cz zbavují poslední firmy, kterou společně vlastnili. Skupinu Green Gas International, která se specializuje na dobývání důlního metanu, prodali dvěma manažerům sdruženým ve firmě ML Green Netherlands.

Co se týče nových vlastníků, nejde o neznámá jména. Laurent Barrieux byl dlouholetým generálním ředitelem tepláren Dalkia Česká republika (dnes Veolia Energie ČR). Martin Vojta je topmanažeřem skupiny Green Gas více než deset let, má na starosti finance.

“Jsem velmi rád, že jsem se mohl zapojit do úspěšně restrukturalizace Green Gasu, který se zaměřil na své klíčové trhy - Českou republiku, Německo a Polsko. Změna vlastnictví je logickým krokem, který umožní další rozvoj podnikání v Evropě,” uvedl k transakci dosavadní generální ředitel Michiel Tijmensen, který ve firmě Green Gas končí.

Přečtěte si o dění v těžební OKD:

OKD vyzve bývalé topmanažery, ať uhradí miliardové škody

 Důl Paskov

Na českém trhu působila tato skupina s centrálou v Amsterdamu prostřednictvím dceřiné firmy Green Gas DPB. Ta vznikla po rozdělení původní důlní společnosti OKD v roce 1991. Vedle těžby metanu se zabývá výrobou elektřiny a tepla, distribucí plynů, nabízí vrtné práce a inženýrské služby. Podle posledních zveřejněných údajů z roku 2015 vykázala tržby 1,1 miliardy korun a čistý zisk 248 milionů.

O prodeji firmy Green Gas International se na trhu hovořilo již několik let. Uzavření obchodu však dosud bránila chybějící dohoda na ceně a dalších podmínkách.

EBF24

Transakce je zajímavá i tím, že se po téměř 13 letech jedná o definitivní konec společného podnikání Zdeňka Bakaly a Petera Kadase. Tito finanční dravci nevalné pověsti v srpnu 2015 prodali bytový fond bývalé OKD a loni v březnu bezplatně odevzdali bezcenné akcie krachující skupiny NWR, což je přímý vlastník těžební společnosti OKD.

Dále čtěte:

Scénář pro OKD podle Mládka? Státní Diamo jej odkoupí za korunu

Krúpa neuspěl, orgány OKD mohou nakládat s majetkem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).