Menu Zavřít

Bakalova RPG dostala kvůli bytům pokutu 30 milionů korun

5. 2. 2010
Autor: profit

Společnost RPG Industries SE finančníka Zdeňka Bakaly dostala pokutu 30 milionů korun. Ministerstvo financí ji potrestalo za převedení bývalých bytů OKD do majetku dceřiné firmy RPG Byty, čímž prý porušila privatizační smlouvu.

Zdeněk Bakala

Autor: Jakub Stadler

MMF24

Pokud RPG v zákonem stanovené lhůtě sankci nezaplatí, Ministerstvo financí podá žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. „Tato záležitost je v současné chvíli v rukou našich právníků, kteří připravují další kroky,“ reagoval mluvčí realitní skupiny RPG Real Estate Petr Handl. RPG Byty vlastní, pronajímá a spravuje asi 45 tisíc bývalých bytů OKD na Ostravsku. V pondělí podala ústavní stížnost na usnesení sněmovny ve sporu týkajícím se zrušeného předkupního práva pro nájemníky těchto bytů.

Převod bytů z OKD na společnost RPG Byty nebyl podle ministra financí Eduarda Janoty součástí auditu, který zadalo vypracovat Ministerstvo financí. RPG Industries koupila tyto byty od společnosti Karbon Invest, která je získala při privatizaci v září 2004. Tehdy se zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Právě tento časově neomezený závazek však RPG v červnu vypovědělo. Firma tvrdí, že jí to umožní získat na rekonstrukce bytového fondu externí peníze.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).