Menu Zavřít

BANÁNY, MASO... A CO PŘÍŠTĚ?

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská unie versus USA

Několik dní poté, co Spojené státy vyhrály spor s Evropskou unií o režim dovozu banánů, začal mezi dvěma obchodními celky doutnat zárodek nové obchodní války. Ve hře je hovězí maso a jeho dovoz do Evropské unie.

Evropská komise se rozhodla zakázat s platností od půli června dovoz hovězího z USA, pokud nebude vyřešen problém s nálezy stopového množství růstových hormonů v amerických dodávkách. Rozhodnutí komise je výsledkem doporučení většiny veterinárních správ zemí EU.

EBF24

Veterinární testy ukázaly, že ve dvanácti procentech masa z USA, které hormony údajně obsahovat nemělo, byla nalezena rezidua těchto - možná karcinogenních - přípravků. Světová obchodní organizace však označila tento zákaz za neslučitelný s pr avidly světového obchodu, protože jeho důvody nejsou vědecky doložitelné, a požádala Brusel o nápravu nejpozději do poloviny května.

EU dováží z USA ročně asi 7,5 tisíce tun hovězího vysoké kvality v hodnotě kolem dvaceti milionů dolarů. Po banánovém sporu a po vyřešení pře kolem hovězího se rýsuje na transatlantickém obchodním poli další neshoda. Snaha Evropské unie o zpřísnění norem pro hlučnost letadel totiž Američany určitě nepotěší vzhledem k tomu, že nové normy by vyřadily z evropských letišť starší americká letadla.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).