Menu Zavřít

Banka jako ementál

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Český stát viní švýcarskou UBS z nedodržování zákonů

Kdyby jedna z největších světových bank, švýcarská UBS, dodržovala zákony a obvyklé bankovní standardy, Česká republika by nepřišla o půl miliardy korun. Takové je stanovisko České konsolidační agentury, která zažalovala již v červnu letošního roku švýcarskou banku a dožaduje se náhrady škody za transakci, při níž byly agenturou kontrolované komanditní společnosti Galileo Real vyvedeny peníze z účtu u Komerční banky do Švýcarska. Řadu měsíců probíhal spor utajeně a ČKA vyčkávala na stanovisko banky k nějakému smírnému řešení. Agentura také odmítala zveřejnit jméno banky, do níž ředitel Galilea Jan Šik po dohodě s českošvýcarským podnikatelem Milošem Skořepou vyvedl státní peníze. Čekání však k cíli nevedlo a UBS neprojevila ochotu uhradit škodu a uchránit svou reputaci. Přestože při jednáních opakovaně ujišťovala českou stranu, že má zájem urovnat sporný případ mimosoudně a slibovala předložit návrh řešení. To však nikdy neudělala. Agentura se proto rozhodla o sporu veřejně informovat.

Bezprizorní půl miliarda.

Případ se jeví podle dokladů shromážděných Českou konsolidační agenturou jako velmi průhledný a zanedbání povinné péče je nasnadě. Existuje platební příkaz, k jehož podání měl zmocnění Jan Šik. Na základě tohoto příkazu byla převedena částka ve výši zhruba sedmnácti milionů eur do USB v Curychu ve prospěch investičního účtu společnosti Galileo Real. Tento účet však neexistuje a zřejmě nikdy neexistoval. Ředitel Šik totiž neměl žádné zmocnění takový účet založit. UBS podle sdělení ČKA vydala písemné potvrzení, že přijala peníze z účtu Galileo Real ve prospěch Galilea Real, což je možné v případě, kdy se čeká na dodání dokladů pro otevření konta, a takový postup je časově omezený. Když konto založeno nebylo, měla UBS peníze vrátit do Komerční banky. To však neudělala, dokonce ani nevyžadovala doplnění dokumentů pro založení účtu a deponovala je na soukromý účet Miloše Skořepy. Ten vzápětí převedl peníze na účty svých společností Quentor a Draxton a na další účet mimo UBS. Společnosti získané peníze použily jako záruku na úvěry, které však nebyly splaceny, a banka tedy zástavu realizovala. Podle svědectví lidí, kteří vedli jednání v UBS, byl Miloš Skořepa označován vysokými úředníky banky za seriózního klienta. K převodu na jeho účet došlo z rozhodnutí nejmenovaného funkcionáře banky, který nyní z firmy odchází.
Advokát Michael Kramer z curyšské právní kanceláře Pestalozzi Lachenal Patry, který ČKA v soudním sporu zastupuje, tvrdí, že kdyby UBS dodržela všechna platná bankovní pravidla, český stát by nikdy nemohl přijít o své peníze, a věří, že soud rozhodne jednoznačně. Jednání soudu by mělo začít nejspíše v prosinci, nejpozději někdy na přelomu roku. Pravomocný rozsudek by měl být na stole ale až na konci roku 2007, možná i o něco později.

MMF24

Křehký Skořepa.

Souběžně probíhá i vyšetřování policie, zda nedošlo při převodu peněz do zahraničí k trestným činům. ČKA viní vedle Jana Šika a Miloše Skořepy také podnikatele Františka Savova, ten však jakoukoli spoluúčast odmítá a tvrdí, že pouze Šika seznámil se Skořepou.
Českošvýcarský podnikatel Skořepa je v pražských obchodních kruzích známou osobou, a to ne zcela v negativních souvislostech. Peníze prý vrací, někdy však s podstatným zpožděním. I v případě ČKA svůj dluh jednostranně uznal a slíbil jeho splacení ve třech splátkách, z nichž dva termíny již vypršely a nepřišla od něj ani koruna. Poslední splátka by měla přijít koncem roku.
Několik zdrojů tvrdí, že Skořepa je vlastníkem brusírny diamantů a dolu v Guineji-Bissau a k obchodu s drahými kovy má i potřebné certifikáty. Sám Skořepa na dotaz týdeníku EURO před časem s úsměvem odpověděl, že na těchto informacích něco pravdy bude. Tento druh obchodování ale vyžaduje poměrně značný provozní kapitál, a proto není vyloučeno, že se česká půlmiliarda z důvodu podceněných kurzových turbulencí rozplynula ve ztrátách.

Český stát, který přišel ve švýcarské bance o peníze, zatím postupoval velmi smírně. Nyní se očekává, že kromě zveřejnění soudní žaloby se do jednání zapojí i diplomaté. Švýcarská banka do uzávěrky čísla stanovisko ke sporu nevydala.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).