Menu Zavřít

Bankovní oběti Brexitu, Deutsche Bank se propadá

16. 6. 2016
Autor: ČTK

Akcie největší německé banky klesly na historické minimum.

Šéf dozorčí rady největšího německého bankovního domu Paul Achleitner v New Yorku varoval před následky brexitu. Odchod Británie by prý Evropské unii přinesl politickou katastrofu a ostrovní zemi ekonomickou zkázu. Už však nezmínil, že něco podobného může brzy potkat i jeho Deutsche Bank.

Hodnota akcií Deutsche Bank v průběhu čtvrtečního obchodování klesla na nejnižší úroveň v historii, když se propadla pod 12,8 eura za kus. Ještě v srpnu loňského roku se přitom akcie obchodovala za 32 eur. Za trvalým poklesem jsou nejen obavy investorů před blížícím se hlasování o setrvání Velké Británie v EU, které se projevují oslabováním akcií napříč kontinentem. Německou banku stahují dříve ohlášené ztráty, předchozí velkorysé investice a vnitřní skandály.

Strach z Brexitu již akciové trhy a bankovní sektor zvlášť trápí delší dobu. Za poslední dva měsíce odepsal index evropských bank více než 12 procent. Na rekordní minimum klesly například akcie italské banky UniCredit. Švýcarská Credit Suisse během dne ztrácela 5,3 procenta a letos tak odepisuje již 48 procent. Špatně si vedou i španělské finanční domy. K bankovnímu krvácení přispělo i rozhodnutí Fedu, který dál ochlazuje v odhodlání zvyšovat základní úrokovou sazbu.

Od Deutsche Bank investory odrazuje více faktorů. Ztrátové hospodaření ve dvou ze tří posledních fiskálních čtvrtletí není atraktivní vizitkou. Jde o důsledek špatně nastavené investiční strategie, jejíž ohlášená změna se neobejde bez odpisů a dalších nákladů.

ebf - tip - debata

Samostatnou kapitolou jsou skandály, které v poslední době vyšly na povrch. Obvinění traderů Deutsche Bank z manipulací se sazbou LIBOR ve Spojených státech a Velké Británii následovalo po ohlášení interního vyšetřování šestice zaměstnanců, kteří se chtěli přiživit na transakcích mezi bankou a hedgeovým fondem. Banku pronásledují i technické problémy, když jejím vkladatelům začátkem června zmizely značné částky z kont v důsledku několikanásobného započítání jedné platby. Ve Spojených státech navíc banka čelí dalšímu vyšetřování Komisí pro cenné papíry. Té se dostalo pomoci od whisleblowera, podle nějž finanční ústav zveličoval účetní hodnotu hypotečních dluhopisů, aby zakryl ztráty v hospodaření.

Přečtěte si také: Bloomberg: Po brexitu přijde chaos, strach a omezování škod

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).