Menu Zavřít

Banky kupují peníze levněji. Projeví se to v hypotékách?

10. 6. 2017
Autor: Michael Tomeš, E15

Zatímco úrokové sazby hypoték do 80 procent LTV prakticky stojí na místě, u hypoték nad 80 procent LTV letí sazby nahoru. Jaké jsou příčiny a jak se budou vyvíjet sazby hypoték v následujících měsících?

Uvažujete o tom, že si koupíte nové bydlení na hypotéku? Po období extrémně levných úrokových sazeb nyní ceny hypoték rostou. Jak porostou ceny dál a které hypotéky budou dražší? ČNB zatím úrokové sazby nemá v plánu zvyšovat, ale banky i tak pravděpodobně postupně výrazně zdraží hypotéky, které žádají o více než 80 procent z celkové hodnoty.

V květnu opět znatelně podražily hypotéky nad 80 procent LTV

Zatímco úrokové sazby hypoték do 80 procent LTV prakticky stojí na místě - indexy GOFI 70 a 80 oproti předchozímu měsíci vzrostly jen o několik málo setin procentního bodu, u hypoték nad 80 procent LTV letí sazby nahoru. Index GOFI 85 meziměsíčně vzrostl o 16 setin na 2,86 procenta a index GOFI 90 vystoupal z 2,86 procenta na 2,93 procenta.


Přečtěte si o zpřísňování podmínek pro úvěry:

Odbržděné hypotéky: poslanci se staví na odpor rozšíření pravomocí ČNB

Budova České národní banky v Praze v ulici Na Příkopě, ústřední banky České republiky a orgánu, který vykonává dohled nad finančním trhem.


Jednou z hlavních příčin nárůstu sazeb je průběžné naplňování 15 procent kvóty plynoucí z doporučení ČNB na úvěry nad 80 procent LTV. Postupně jak se bankám tato kapacita naplňuje, tlumí přísun žádostí skrze navyšování úrokových sazeb. Úvěry nad 80 procent LTV během května zdražila Moneta, Hypoteční banka, Equa Bank a mBank.

V červnu se úrokové nůžky rozevřou

V červnu z makroekonomického pohledu zatím není důvod zdražovat. Sazby na mezibankovním trhu celkem znatelně klesají a dobrá zpráva přišla i z ČNB, která avizovala, že zatím nevidí důvod pro navyšování svých základních sazeb. Pro hypotéky je to důležitá zpráva, protože od sazeb ČNB se cenová hladina hypoték do jisté míry odvíjí, jak ilustruje výše uvedený graf.

MMF24

Celý článek si přečtěte na webuFinance.cz

O důvodech, proč je bydlení stále hůře dostupné, čtěte zde:

Solidní nejistota


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).