Menu Zavřít

Barmská vůdkyně Su Ťij o Nobelovu cenu nepřijde, zprávě OSN o genocidě navzdory

29. 8. 2018
Autor: čtk

Barmské vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij nebude a ani nemůže být odňata Nobelova cena za mír. Uvedl to dnes norský Nobelův výbor ve světle pondělní zprávy vyšetřovatelů OSN, podle nichž se barmští vojáci dopouštějí masového vraždění a znásilňování menšinových Rohingů s „genocidním záměrem“.

Su Ťij, která vede barmskou vládu a Nobelovu cenu dostala v roce 1991 ještě jako disidentka, čelí už od loňska palbě kritiky za to, že se nevyslovuje proti počínání armády v barmském Arakanském státě.

„Je důležité mít na paměti, že Nobelova cena, ať už za fyziku, literaturu nebo mír, je udělována za určité úsilí nebo výsledek v minulosti, hodné ocenění,“ řekl dnes tajemník norského Nobelova výboru Olav Njölstad. „Aun Schan Su Ťij Nobelovu cenu dostala za svůj boj za demokracii a svobodu až do roku 1991, kdy ocenění získala,“ dodal Njölstad. Kromě toho pravidla Nobelových cen neumožňují ocenění odebrat, dodal tajemník.

Norský Nobelův výbor je porotou sestávající z pěti Norů, většinou bývalých politiků a akademiků. Uděluje Nobelovu cenu za mír, zatímco ostatní Nobelovy ceny jsou vyhlašovány ve Stockholmu.


Čtěte esej: Krvavé a zapomenuté

 Ilustrace k eseji Krvavé a zapomentué


Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. Poté co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili v barmském Arakanském státě na řadu policejních stanovišť, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení. Od té doby z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo asi 700.000 Rohingů, kteří tam nyní žijí v uprchlických táborech.

MMF24

Barmě vládne Su Ťijina Národní liga pro demokracii. Ústava přetrvávající z dob junty nicméně brání někdejší disidentce stát se prezidentkou. Díky ústavě si také v Barmě udržuje silný vliv na politické dění armáda.

Čtěte dále:

Nobelovu cenu za literaturu získal Brit Kazuo Ishiguro

Nobelovu cenu za chemii výbor udělil za metodu zlepšující viditelnost biomolekul

Nobelovu cenu za fyziku získali Američané za detekci gravitačních vln

Nobelovu cenu za lékařství má trojice Američanů. Zabývají se biologickými rytmy

Nobelovu cenu míru získala protijaderná skupina ICAN


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).