Menu Zavřít

Basketbal a fotbal nestačí. Majitelé 76ers vidí budoucnost v e-sportu

28. 9. 2016
Autor: Jakob Wells via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Profesionální hraní počítačových her udělalo další krok směrem k „opravdovému“ sportu. Basketbalový tým Philadelphia 76ers z NBA koupil většinový podíl ve dvou e-sportovních týmech, které sloučil v Team Dignitas.

Basketbalový klub koupil podíl v profesionálním týmu Apex, který se zaměřuje především na populární hru League of Legends, a ihned jej sloučil s Team Dignitas, svou další akvizicí. Nově vzniklý subjekt, jehož realizace vyšla na 7 až 15 milionů dolarů, by měl být s basketbalovým týmem provázaný a těžit z jeho finančních prostředků i infrastruktury.

„Odvětví e-sportu čeká obrovský růst,“ předpovídá Josh Harris, spolu s Davidem Blitzerem majitel 76ers a nově i ambiciózního profesionálního týmu počítačových her. Oba teď věří, že získali náskok, když týmu Dignitas zajistili výhodné partnerství. „Myslím, že organizace, která je partnerem týmu z NBA, má velkou výhodu v podobě prostředků nebo přístupu k dalším partnerům,“ myslí si výkonný ředitel 76ers Scott O’Neil, který dodává, že management basketbalového týmu pomůže nově vzniklému subjektu se sháněním sponzorů.

Není náhodou, že jsou to právě 76ers, kteří se stali prvním profesionálním sportovním týmem ve Spojených státech, který se oficiálně pustil na půdu e-sportu. Podobně odvážně se klub zachoval v případě reklamy na dresu, v profesionálních sportech v USA dosud tabuizované záležitosti. V květnu se dohodl se společností StubHub, zabývající se prodejem lístků z druhé ruky na sportovní i kulturní události, a od příštího roku bude prezentovat jeho logo přímo na zápasových dresech. Od té doby jej zatím nikdo nenásledoval.

Dostane se e-sport i na olympiádu? Čtěte více:

Olympiáda mladým: počítačové hry jako sport a skate bez THC?

 e-Sport - ilustrační foto (Autor: Xavier Caré via Wikimedia Commons CC BY-SA-4.0)

Majitelé 76ers Harris a Blitzer jsou navíc očividně uprostřed nákupní horečky. Kromě basketbalového týmu vlastní od loňského listopadu i anglický fotbalový klub Crystal Palace, dále pak i hokejový klub New Jersey Devils včetně farmářského týmu z Albany a další subjekty. Klíčová je pro ně diverzifikace.

V e-sportu už se angažují i evropské fotbalové týmy, které se však zatím zaměřovaly spíše na jednotlivce. Kontrakty s hráči, kteří je budou reprezentovat ve fotbalové hře FIFA na oficiálních velkých turnajích, uzavřely anglické kluby West Ham a Manchester City či německý Wolfsburg.

Dále čtěte:

EBF24

Netradiční posily. Fotbalové kluby angažují "pařany"

Facebook se spojil s Blizzardem, bude vysílat e-Sport


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).